Beslægtede forfatterskaber

Matias Faldbakkens forfatterskab er i sin omskiftelige natur på mange måder unikt. Teknisk set er han stilsikker med stærke fortællerstemmer, nuancerede miljøskildringer, psykologisk dybde og kompositionsmæssige overraskelser, og både hans trilogi, ”The Hills” og ”Vi er fem” ligner konceptkunst. De bygger på en ide, en underliggende tanke, og det er snarere dét koncept, der styrer romanens udvikling og form, end det er Matias Faldbakkens særegne forfatterstemme. Forfatterskabets omskiftelighed kan også ses i hans egne overvejelser om de tre første udgivelser. Matias Faldbakken har tidligere udtalt: ”De klinger forkert i dag, de tre romaner. De blev skrevet og udgivet med en særlig skadefryd, en drilskhed. Skandinavisk misantropi var et tankeeksperiment, et benspænd i norsk litteratur, en slags undersøgelse af, hvad der egentlig sker, hvis man presser, tvinger enhver form for indhold og værdisæt op mod en kapitalistisk virkelighed. Jeg bedrev en slags vandalisme, jeg ikke har samme behov for eller lyst til at bedrive i dag.” (Anna Raaby Ravn: Matias Faldbakken: ’Jeg tog det værste fra 00’ernes samtid og gjorde det til litteratur. Jeg anede ikke, at det var sådan, fremtiden rent faktisk så ud’. Information, 2017-12-09).

Matias Faldbakken har ikke decideret afskrevet sit tidlige forfatterskab, som forfattere som Aksel Sandemose (1899-1965) og Johannes V. Jensen (1873-1950) gjorde, men den norske forfatter og kunstner vil alligevel ikke have trilogien oversat til engelsk.

I sin kammerspilsnatur ligner ”The Hills” de teaterstykker, som især August Strindberg (1849-1912) skrev i begyndelsen af 1900-tallet til sit lille og eksperimenterende teater, Intima Teatern. På daværende tidspunkt ansås hans skuespil som grænseoverskridende i deres fokus på bl.a. det psykologiske spil mellem karakterer og dæmoniske vampyrskikkelser i f.eks. ”Spöksonaten” (da. 1928), og de kom til at have stor indflydelse på udviklingen af de modernistiske strømninger i litteraturen op gennem det 20. århundrede.

Matias Faldbakkens satiriske og menneskekritiske begyndelse på forfatterskabet har fået nogle til at kalde ham ’Skandinaviens svar på Houellebecq’ som en reference til den franske forfatter Michel Houellebecq (f. 1956), der er kendt for sine meget samfundskritiske og menneskefjendske romaner såsom ”Underkastelse” fra 2015. I den bog er Europa anno 2022 i moralsk forfald, og i Frankrig har Det Muslimske Broderskab vundet valget med efterfølgende store samfundsomvæltninger. Michel Houellebecq skriver underholdende med en underliggende ond stemning, og hans bøger skaber ofte debatter i de franske medier pga. de gennemgående provokationer og deres nære slægtskab med nutidens samfundsmæssige udfordringer.