”Dobbelt så gammel som dig.””
I 2016 udgav Morten Hesseldahl romanen ”Manden fra lavlandet”, der i effektive krydsklip fortæller historien om Palle Bengtson, fra han som ung befandt sig i en gruppe gymnasievenner med tørst på livet, til han som 50-årig stikker af fra sit liv for at begynde på en frisk. De to perioder i livet spejler hinanden, og spørgsmålet er, om Palle er den samme eller en anden her midt i livet.
Den handlingsmættede fortælling begynder, da Palle står i lufthavnen på vej til Frankrig, hvor hans kone forbereder en storslået 50-års fødselsdag. Mens Palle har en desperat kollega i røret fra Bangladesh, hvor hans firmas tøjproduktion ligger, brager nyheden om, at landets statsminister er blevet myrdet, ud over alle nyhedsplatforme.
52190819
Det bliver for meget for Palle, som tager det første fly over Atlanten, hvor han uden andet end sit pas og sit mismod havner i et eksotisk Buenos Aires. Her tager gode folk imod ham, og straks er hans liv fyldt af eventyr og uforudsigelige møder med mere eller mindre lyssky personager.
I klippene fra ungdomsårene er der masser af tidsmarkører i form af musik og tøjvalg til at illustrere 1970’ernes ustoppelige tro på, at alt var muligt. Palle og vennerne Thilde, Sigvard og Torben forsvandt ud ad hver sin tangent, og i løbet af romanen får Palle opstøvet deres historier – eller det, der er tilbage af dem. Torben blev statsminister og er nu blevet myrdet af sin psykisk syge søn. Han er del af det politiske spor i romanen, der ud fra konkrete hændelser men med rimelig fri fantasi skildrer magtspil og generationsskifte i dansk politik.
Med Palle som prisme tematiserer romanen, hvad man som menneske forestiller sig ens liv skal byde på kontra hvordan det konkret udspiller sig – og om man kan rejse sig og ændre retning midtvejs. På et samfundsmæssigt niveau løfter Hesseldahl nogle flige til sydamerikanske narkokarteller og ufine metoder i tøjbranchens jagt på profit med menneskelige konsekvenser til følge.