Baggrund

Citat
”Hvorfor kunne jeg ikke lære at opføre mig ordentligt? Nogle gange kunne jeg mærke, hvordan jeg var en ulykkesfugl. En nervøs ulykkesfugl, der flaksede rundt med vingerne. Og jeg blev så trist over det. Men også sindssygt taknemmelig for, at Serkan ville have mig og passede på mig.”
”Louis liv”, s. 306.

Johanne Algren er født i København i 1978 og voksede op på en gård mellem Helsingør og Tikøb. Som 15-årig flyttede hun hjemmefra, og fra hun var 16 boede hun et år i London. Som 18-årig blev hun i 1997 vært på radioprogrammet Det Elektriske Barometer, og i 2000 lavede hun sit eget talkshow, Midnatsekspressen, på P1, hvor hun også fra 2002-2004 var vært på ungdomsprogrammet Klubværelset. Siden 2006 har hun været tilknyttet DR, hvor hun bl.a. har lavet programmet ”Johanne i Troldeskoven”, lagt stemme til Oline-universet og nu er aktuel i Ramasjang-radio.

Johanne Algren har altid tegnet og skrevet og troede, at hun skulle lave børnebøger. Men da den nu afdøde radiovært og forfatter Tine Bryld sendte en redaktør, der efterlyste ny ungdomslitteratur, videre til Johanne Algren, blev det starten på en ungdomsroman i stedet. Resultatet kom i 2008 med debutromanen ”Louis”, som handler om den eksperimenterende og grænsesøgende teenagepige Louis. I 2011 kom den selvstændige opfølger ”Louis liv”, som er tilegnet Tine Bryld.
Bøgerne om Louis er en blanding af fiktion og virkelighed, og der kan drages paralleller mellem hovedpersonens liv og Johanne Algrens egen teenagetid: ”Meget af bogens indre univers er hentet fra mig selv, at skrive den var ligesom at tage de der russiske babushka-dukker og pille den på 15 år ud. Jeg ved, hvad Louis føler i den og den situation. Hvis jeg kan bruge mig selv, så vælger jeg det og skriver min egen historie op i tiden, så den også er ærlig over for 2008,” siger Johanne Algren. (Mikkel Bording: Ærligt er for mig et vigtigt ord. Information, 2008-02-28).

Johanne Algrens beslutning om at skrive romanerne var ikke præget af mange overvejelser: ”Jeg har ikke tænkt på, hvordan man skriver en bog, jeg har bare gjort det. Jeg gider ikke tænke over konsekvenserne. Da jeg fik børn, gjorde jeg det også, fordi jeg havde lyst, selvom jeg hverken havde fast arbejde eller penge – og heller ikke et ordentligt sted at bo.” (Mikkel Bording: Ærligt er for mig et vigtigt ord. Information, 2008-02-28).
Johanne Algren er mor til tre og arbejder som frivillig i Christianias ungdomsklub.