Tag mig med

Citat
”Før jeg mødte dig var jeg ensom og så for mange boligprogrammer.”
”Tag mig med”

Rikke Bakman debuterede med den lille grafiske novelle ”Tag mig med” (2007), mens hun gik på Malmø Tegneserieskole. Bogen er udgivet på det lille forlag Aben Maler som en del af 676-serien, der er en slags voksentegneseriers svar på Pixi-bøgerne. Her havde yngre, danske tegneserietegnere og kunstnere frie hænder til at folde sig ud på hver 24 sider. Udover Rikke Bakman har kunstnere som Mårdøn Smet, Peter Kielland, Vibe Bredahl, Peter Adolphsen, Jens Blendstrup, Gitte Skov og Philip Ytournel udgivet historier i 676-serien. Hæfterne er små og kvadratiske og er hæftet sammen med almindelige hæfteklammer som et Anders And-blad. Prisen på hvert hæfte er holdt nede på 35 kroner for at gøre det muligt for alle interesserede at få indblik i, hvad der rører sig på den danske tegneseriescene. Serien stoppede efter tre år i 2010, da hæfterne tilsammen nåede op på 676 sider.

Rikke Bakmans ”Tag mig med” var nummer to i serien. Det er en lille, selvbiografisk, romantisk historie om et forlist kærlighedsforhold. Hovedpersonen er en usikker, ung kvinde – Rikke Bakman selv. Hun er blevet forladt og tænker tilbage på den mand, som hun elsker og på episoder fra det kærlighedsforhold, hun havde med ham. Hun tænker blandt andet på, hvordan det ændrede hendes liv, da han kom ind i det, hvor lykkelig hun var sammen med ham, og hvor ulykkelig hun er blevet uden ham. På den lyserøde forside af hæftet ser vi de to sammen: Han kommer flyvende i et superheltekostume og griber den unge kvinde i sine arme, mens hun befinder sig i et frit fald ned mod jorden.

Teksten i historien fylder kun ganske lidt. Det er de minimalistiske, sort-hvide tegninger, der først og fremmest fortæller handlingen. Stregen er karakteristisk for Rikke Bakman naivistisk, og billederne kan næsten minde om børnetegninger. Titlen ”Tag mig med” er sandsynligvis inspireret af Kristen Bjørnkjærs digt ”Hvis du forlader mig”, der slutter med ordene ”Tag mig med/kan du ikke bare ta´mig med/hvis du forlader mig?”. Hovedtemaet er nemlig den let genkendelige, afgrundsdybe smerte, der opstår, når man bliver forladt af den, man elsker.