Genrer og tematikker

Langt de fleste af Nick Clausens romaner befinder sig inden for gyser- og horrorgenren. Her har han været omkring flere af de klassiske gyserelementer: Varulve (”Ulm”), hekse (”De sorte symboler”), spøgelser (”De døde brødre”) og vampyrer (”De blodige bid”). Hans fortællestil er ukompliceret, og spændingen er det primære, og han rammer hermed sin primære målgruppe perfekt: børn og unge i alderen 12 år og opefter. ”Jeg tror, at det tiltrækkende ved horror for mig som fortæller er, hvor simpel en genre det er. Den behøver i sin grundform ikke andet end at skræmme læseren, få ham/hende til at gyse, sætte pulsen i vejret. Hvis den kan det, er det i mine øjne en vellykket historie” (Interview med Nick Clausen. De døde brødre. Fantastiskeforfattere.dk, 2009-12-20).

Nick Clausen bruger i flere bøger et stilistisk greb, hvor faktaoplysninger til understøttelse af handlingen indgår rundt omkring i fortællingen: F.eks. Jennies noter om heksekunst (”De sorte symboler”), psykiaterens psykologiske fakta (”Silhuet”) og avisudklippene om den jyske hede (”De hviskende veje”). Et andet gennemgående træk i Nick Clausens gyserhistorier er plot og slutning. Flere af historierne slutter med, at ”ondskaben”, hvad enten det er varulve, vampyrer eller andet, tager bo i en af hovedpersonerne og lever videre. Ondskaben kan aldrig helt slås ihjel.

Skønt Nick Clausen bevæger sig inden for velkendte genrer og temaer, så er han bevidst om at twiste dem til slut: Jeg elsker de klassiske genrer. Vampyrer, spøgelser, blaffere og babysittere. Hvis man tilfører nyt blod (ret bogstaveligt) og sørger for at spare på klichéerne, holder de gamle koncepter fuldt ud” (Interview med Nick Clausen. De døde brødre. Fantastiskeforfattere.dk, 2009-12-20).

Fem af Nick Clausens 12 romaner kan ses som en serie. (”De døde brødre”, ”Ulm”, ”De sorte symboler”, ”De blodige bid” og ”De hviskende veje”). De har samme forsidelayout og typografi, og opbygningen af historierne har også meget til fælles. Nick Clausen siger om serien: Det fede ved 'serien' er at bøgerne ikke behøver blive læst i den rigtige rækkefølge – de har nemlig ikke noget nummer” (Interview med Nick Clausen. Pallesgavebod.dk).

I 2011 udgav Nick Clausen ”Silhuet”, der henvender sig til et voksent publikum. Det er endnu en horrorroman om en ung kvinde, der har store psykologiske problemer. Hun forfølges af en menneskelignende skygge og bærer på en tragisk hemmelighed. Nick Clausen har også prøvet kræfter med fantasy-genren i serien ”Den sidste vindrytter” fra 2012, hvor teenageren Kian hentes til en fremmed verden for at kæmpe mod valkryperne.