Ulm

Citat
”Peter løftede overrasket hovedet og gloede ind i spejlet. Midt i mørket hang to store, lysende gule øjne og stirrede tilbage på ham, og i det samme knurrede nogen højt lige bag ham. Peter skreg.”
”Ulm”, s. 20.

Ungdomsgyseren ”Ulm” fra 2010 er en varulvehistorie men med et twist hen mod slutningen. Peter og hans storebror Steffen er sammen med deres mor og cockerspanielen Bella flyttet til et lille lejet hus i den døsige landsby Ulm. Forældrene er kort forinden blevet skilt, hvilket især Steffen og moderen er berørte af. Allerede fra den første aften i den nye by føler Peter sig forfulgt af et mystisk knurrende væsen. Kort tid efter sker der et blodigt mord på ejeren af byens smykkeforretning, og Peter er overbevist om, at det er en varulv, der er på spil. Men ingen, ud over skolekammeraten Amalie, vil tro på ham.

28197632

I ”Ulm” har Nick Clausen lånt et kendt træk fra krimigenren, idet man som læser inviteres til at gætte med på dels ’hvad’ morderen er og herefter, ’hvem’ varulven er, når den ikke er ulv. Er det deres sære udlejer, der bor i kælderen, sover om dagen og arbejder om natten? Er det Amalies far, der aldrig kan sove, når det er fuldmåne? Eller er det den mystiske mand med den store Rottweiler, der har lejet sig ind på byens nedlagte hotel?

Fortællingen starter med en prolog, hvor vi præsenteres for varulven i blodig aktion. Herefter følger gys på gys i form af Peters utrygge følelse af at være forfulgt og Amalie og hans forsøg på at afsløre varulvens sande identitet. Det høje tempo holdes hele vejen gennem bogen. Fortælleren er primært Peter indtil slutningen, hvor skiftende fortællere (Steffen, politimanden Karsten og Rolf) pludselig afslører over for læseren, at Peter ikke leverer den sande version af virkeligheden.

Plottet er gennemtænkt og med forfatterens egne ord: nederdrægtigt hjernevridende – og jeg udfordrer den mest garvede horror- eller krimilæser til at gennemskue, hvem (eller hvad) morderen er!” (Interview med Nick Clausen. De døde brødre. Fantastiske forfattere, 2009-12-20). ”Ulm” er en af den slags bøger, man med fordel kan genlæse efter afsløringen af plottet, hvor personernes gøren og laden helt fra bogens start pludselig har en helt anden betydning.