Baggrund

Citat
”De voksne mente, det var godt med en skrap lærer. Så lavede børnene ikke ballade. Og frøken Syre kunne vel ikke gøre for, at hendes hjørnetænder var lange og spidse. Svend lod sig dig ikke narre. Han så straks, at hun var vampyr.”
”Svend Svovl – de samlede historier 1”, s. 14.

Henrik Einspor blev født i 1960 som den yngste af fem søskende. Han voksede op i Frederiksværk på Nordsjælland. I begyndelsen var det især det at tegne, der optog ham. Einspor producerede en lang række tegneserier i skolen, og han prøvede endda at komme ind på Skolen for brugskunst for at blive reklametegner. Men han kom ikke ind og begyndte i stedet på lærerseminariet i Hellerup. Herefter fik han et job, blev gift, fik børn – og ”forpligtelser” (einspor.blogspot.dk), som han selv nævner på sin hjemmeside – men han drømte stadig om at komme til at lave tegneserier. Efterhånden gik det op for ham, at det sjove bestod i at finde på historien og skrive den, ikke at tegne den. Han droppede derfor tegningen – og fortsatte med skrivningen. I 2005 sagde han sit job op som skolelærer på Amager, og han har arbejdet som professionel forfatter lige siden.

Mens han stadig arbejdede som lærer, lå kuglepennen ikke stille hen. I 1990 deltog han i en skrivekonkurrence i Alt for Damerne, og selvom han ikke vandt, udgav de en af hans noveller. Kort efter skrev han sin første bog, ”Mammuthistorien”, som Høst udgav i 1991, uden at bogen fik den store succes. At han samtidig havde problemer med at få udgivet sine andre manuskripter gjorde, at Einspor helt skiftede spor: fra den følsomme fortælling i ”Mammuthistorien” gik han over til en mere spændingspræget stil med detektiver og mysterier, der skal opklares i sin De fem-agtige serie ”Dykkerdetektiverne”. Det er et skifte, der siden hen har bragt ham megen succes og mange læsere.

I 2009 startede Einspor sit eget lille forlag, Løse ænder. Han driver det fra sin egen matrikel på Vesterbro i København og har fra start udgivet alle sine bøger her. Einspor vil dog ikke droppe skrivningen til fordel for forlæggerbranchen. Han skriver på forlagets hjemmeside: ”Jeg har nu ingen planer om at blive et kæmpeforetagende, for i bund og grund er jeg forfatter, og det er skrivningen, som jeg elsker. Men derfor er det alligevel godt at følge sine bøger helt til dørs og suverænt bestemme, hvordan de skal se ud, og hvornår de skal udkomme.” (einspor.blogspot.dk).