Høj- og lavmytologi

En del af den begejstring, som debutbogen vakte hos den litterære kritik, skyldtes nok, at Requiem & messe er et særtilfælde inden for nyere dansk digtning, hvad angår antallet af henvisninger til andre litterære og ikke-litterære værker.

I debutsamlingen - og i Green Jensens forfatterskab generelt - optræder der et utal af referencer til forskelligt kulturgods fra Bibelen og den nordiske mytologi over Baudelaire og T.S. Eliot til Walt Disney og tv-serien Dallas.

Det unikke ved Green Jensens digteriske sprog er hans anvendelse af, hvad man kan kalde, en mytologisk poetisk metode. Der trækkes på betydningsdannelsen fra alverdens mytologiske systemer fra de højeste religiøse (Fimbulvinter) til de mere prosaiske i konsumsamfundet (Anders And) i et forsøg på at perspektivere en personlig livsfølelse.

Derudover opnår Green Jensen med sin mytologiske metaforik en effekt, der også kendes fra mange andre modernistiske forfatterskaber - fra Tom Kristensen over Rifbjerg og Ørnsbo til Lars Bukdahl - nemlig det ironiske tricksteragtige spil, der opstår når høj- (Gud) og lavmytologi (Pinocchio) konfronteres.