Baggrund

Torill Thorstad Hauger er født i 1943 i Oslo, hvor faren var købmand. Familien boede i bydel Vika i en bygård fra 1870´erne, som hendes farfar havde købt i sin tid.

Opvæksten i Vika fik en stor betydning for Torill Thorstad Hauger. Både farens og morens slægt stammede fra landet. Og i bygården havde man ofte besøg af familien fra de sydnorske bygder.

Forfatterens kendskab til miljøet i bygderne og arbejderkvartererne i det gamle Oslo (Christiania) er tydelig i serien Den lange rejse . I bygården boede der en del ældre mennesker, som havde tid til at fortælle børnene sagn og historier fra gamle dage. Og Torill var en ivrig lytter. Hendes interesse for historie blev også øget gennem hyppige besøg på Historisk Museum, der lå i nærheden af barndomshjemmet.

Torill Thorstad Hauger var ikke kun optaget af historie, men hun kunne også lidt at tegne og male. Som ung var hun derfor i tvivl om, hvilken uddannelse hun skulle vælge. I første omgang begyndte hun på kunst- og håndværkerskolen i Oslo, men forlod denne uddannelse efter en periode. I stedet begyndte hun på universitetet, hvor hun tog eksamen i etnologi, folkemindevidenskab og arkæologi.

Herefter arbejdede hun fem år på Historisk Museums vikingeskibsafdeling, hvor hun havde ansvaret for udstilling og formidling. I dette job havde hun mulighed for at udnytte og udvikle såvel sine billedkunstneriske evner som sin viden om vikingetiden og dens mennesker. Det er derfor naturligt, at netop vikingetiden blev handlingstiden i en række af hendes børne- og ungdomsbøger. Nogle af sine bøger - som fx Ravnepigen og billedbogen Tarzan på loftet - har hun selv illustreret.

Priser Gennem årene har Torill Thorstad Hauger modtaget en række priser, bl.a.:

  • 1980 Kritikerprisen og KUD´s Litteraturpris for "Det kom et skip til Bjørgvin i 1349". I Danmark fik bogen titlen "Den sorte død".
  • 1982 KUD´s Litteraturpris for "Sigurd Dragedræber".
  • 1984 Prøysenprisen, navngivet efter den berømte norske forfatter Alf Prøysen.
  • 1989 Skolebibliotekarforeningens pris.
  • 1991 KUD´s Specialpræmie for "Den lange rejse".
  • 1994 Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris.