Fascinerende vikinger

Handlingen i en række af Torill Thorstad Haugers historiske romaner udspiller sig i vikingetiden. Det begyndte i slutningen af 1970´erne med Røvet af vikinger og fortsættelsen Flugten fra vikingerne , der begge udkom på dansk i 1981. Vi følger et irsk søskendepar, som norske vikinger fanger og fører til Norge, hvor de bliver trælle hos den grusomme Håkon Jarl. Det lykkes dem at flygte til Island. Her genkendes de af Håkons mænd. Igen flytter de og når tilbage til Island.

Sigurd Dragedræber er en selvstændig fortsættelse af disse bøger. Men nu følger vi jarlesønnen Sigurd. Han er en mere sammensat person end det traditionelle billede af en barsk, nådes- og frygtløs vikingehøvding.

Vikingetiden er en fascinerende periode, som med sin dramatik og blodige begivenheder har inspireret til et enormt antal romaner. Men det er karakteristisk for Hauger, at perioden præsenteres fra en anden vinkel. Det er "nedefra", fra trælle, bønder, kvinder - kort sagt fra almindelige menneskers synsvinkel - at læseren oplever handlingen. På den måde bliver fællesmenneskelige eksistenstemaer - dvs. livsopgaver, mennesker altid har måttet forholde sig til - centrale. Det giver læseren mulighed for en identifikation, der støtter udviklingen af en historisk bevidsthed og identitet.

Denne anderledes vinkel på vikingetiden er særlig tydelig i Ravnepigen , der er et sublimt højdepunkt i Haugers forfatterskab. Bogen har i øvrigt flere forbindelser med de øvrige vikingebøger. Fx er Sigurd Dragedræber og Ravnepigen halvsøskende. Den femte af Haugers vikingebøger Tord Illugesson , er også oversat til dansk.