De døde dukkers sommer

Citat
”De troende har en fordel frem for os andre. De har en, som de kan stole på, en, som beskytter dem eller trøster dem. En højerestående magt, der afgør deres tvivl, der dikterer deres opførsel. Vi andre derimod har kun dæmoner at frygte.”
”De døde dukkers sommer”, s. 81.

Antonio Hills debut ”El verando de los juguetes muertos” fra 2011 (”De døde dukkers sommer”, 2012) finder sted i det solbeskinnede Barcelona, hvor den argentinskfødte politikommissær Héctor Salgado har sit hovedsæde. Salgado har problemer både på privatfronten, hvor hans kone har forladt ham til fordel for en anden kvinde, og hvor han har et kompliceret forhold til sin søn, og på arbejdsfronten, hvor han har været midlertidigt suspenderet fra tjeneste efter at have gennembanket en tidligere mistænkt i en sag om afrikansk voodoo og kvindehandel.

Da han vender tilbage til sit arbejde i Barcelona, ønsker hans chef, den lettere stivnakkede politiinspektør Saval, ikke, at Salgado skal tiltrække sig for stor opmærksomhed. Han sættes derfor til at efterforske en forholdsvis enkel sag. En ung mand fra en spansk overklassefamilie er faldet ud af et vindue efter at have festet med sine to nærmeste venner – den tilbageholdende Gina, der var forelsket i den nu afdøde og den frembrusende og dominerende Aleix, der har rodet sig uklar med nogle hårdnakkede typer fra det spanske narkomiljø. Selvom det mest af alt ligner en ulykke, insisterer drengens mor, der ikke har set sin søn siden hun forlod ham, da han endnu lå i sin barneseng, på, at sagen efterforskes.

29406154

I opklaringsarbejdet assisteres Salgado af den unge kvindelige politiassistent Leire Castro, der lige som Salgado har problemer på hjemmefronten. Inden længe må de to efterforskere erkende, at sagen langt fra er så enkel som først antaget. For hvad der til at begynde med så ud som et uheld, peger snarere i retning af, at den unge mand, Marc Castell, har begået selvmord eller er blevet myrdet. Endvidere leder efterforskningen de to efterforskere på sporet af en gammel sag, som gennem mange år har været forsøgt skjult.

I ”De døde dukkers sommer” lærer vi den argentinske politikommissær at kende gennem de personer, der omgiver ham. På samme måde bliver vi fra et skiftende perspektiv – oplevet gennem de involverede personer; efterforskere så vel som mistænkte, indført i mordmysteriet, og hvad der driver de forskellige karakterers handlinger. 

Selvom mordgåden opklares, slutter bogen med en cliffhanger, som danner grundlaget for en efterfølger.