Cirkus Saragossa

Citat
”Ved siden af Elvis sad hans mor, Mercedes. Hun kørte bilen. Hun var god til at styre og bestemme. For hun var cirkusdirektør i Cirkus Saragossa og vant til at dirigere rundt med kameler, elefanter og dødtrætte popcornsælgere.”
”Cirkus Saragossa”, s. 6.

Camilla Hübbe debuterede i 2007 med bogen ”Cirkus Saragossa”. Børnebogen udspringer af et samarbejde med Maria Bramsen, som har stået for illustrationerne. Bogen er en oplæsningsbog, der henvender sig til børn fra cirka 6 år, og handler om drengen Elvis og hans usædvanlige familie, der hidtil har levet som omrejsende cirkusfamilie.

Bedstemoren Lola får imidlertid konstateret knogleskørhed – hvilket er særligt uheldigt, når man er Danmarks første kvindelige kanonkonge. Elvis’ mor, som er cirkusdirektør med et imponerende overskæg, beslutter derfor, at familien skal slå sig ned i det hus, Lola har arvet efter sin tvillingesøster. Elvis’ mor ønsker også for Elvis, at han skal får lov til at gå i skole og have en mere normal barndom, end hun selv har haft som cirkusbarn. Elvis vil dog hellere være artist og savner sin gode ven elefanten Tammi. Den livlige cirkusfamilie, der også består af onkel Sonny, som er dværg og løvetæmmer, samt løven Musse og søløven Luffe, må alle sande, at det er svært at falde til i den lille søvnige Lilleby, når man er vant til et cirkusliv.

I løbet af historien lærer de dog mange mennesker i byen at kende og bliver efterhånden glade for den nye tilværelse – uden dog at slippe deres særlige cirkustalenter.   

26995493

Bogen tager problematikker op, som er velkendte for mange børn, der har oplevet at flytte og skulle falde til et nyt sted. Mobning og venskab er også vigtige tematikker. Fortællingen skildrer ligeledes, hvordan det kan være svært at sige undskyld og tilgive hinanden. I ”Cirkus Saragossa” har bedstemoren Lola og hendes tvillingesøster, der går igen som et spøgelse, nemlig et gammelt regnskab, de skal have gjort op. Historien fremhæver også den styrke, der ligger i forskelligheden. Cirkusfamilien skal vænne sig til at indgå i det lille landsbysamfund, men det er netop en pointe i bogen, at de også skal holde fast i deres egne talenter: Det er kun en fordel, at vi alle er forskellige.

Bogen er blevet læst op af skuespiller Peter Frödin for Danmarks Radio og udsendt som podcast. ”Cirkus Saragossa” er desuden blevet opsat som teaterforestilling. Camilla Hübbe har skrevet endnu en bog om drengen Elvis med titlen ”Bye, bye Elvis”.