Baggrund

Citat
“(…) sarte kemiske auraer der danser om hinanden før de blander sig og stiger op i stratosfæren. Konservativt indstillede engle der i erkendelse af deres himmelske pensionsmidlers begrænsning er blevet tvunget til at finde nye græsgange ville måske vælge en by som denne at tilbringe deres solnedgangsår i.”
"Varslet", s. 9.

Måske er det ikke så overraskende, at Liz Jensen endte med at vælge forfattergerningen. Måske valgte forfattergerningen Liz Jensen. Hendes far var en dansk violinbygger, hendes mor en anglo-marokkansk bibliotekar. Faren var selv en lovende forfatter som ung, og morens baggrund kunne og skulle siden blive anskuet som en roman om mystik, videnskab og sindssygdom. Familien boede i Oxford, en by som havde gjort bøger til sin eksistensberettigelse. Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen var blandt faderens venner, som kiggede forbi. Meget i omgivelserne disponerede Liz Jensen for at skrive. Hun erindrer to skelsættende læseoplevelser i barndommen;
 Dr Seuss' “The Cat in the Hat”, den første bog, hun selv læste, og Mervyn Peake's “Gormenghast”, den bog, som gjorde det klart for hende, at det var forfatter, hun skulle være.

Som ung satte rastløsheden ind. Hun fik et stipendiat til Somerville College, en del af byens traditionsrige universitet, og begyndte at læse litteratur. Kun et år senere, som nittenårig, brød hun af og tog til Fjernøsten som korrespondent for BBC. Som 28-årig befandt hun sig i Frankrig i færd med at grundlægge en familie og en tilværelse som freelancejournalist og billedhugger.

Først som 36-årig, i 1995, kom debutromanen “Egg Dancing”. Sproget var engelsk. Dansk havde aldrig fyldt meget i hendes tilværelse: “Min far talte aldrig ret meget om Danmark. Han flyttede til England som 32-årig og blev tømrer og siden violinbygger, og så gik han ude i sit værksted i haven og lyttede til dansk radio. Han tog os heller aldrig med, når han rejste til Danmark, så jeg var 25 år, før jeg kom her første gang,” erindrer hun (Lotte Thorsen: Succesforfatter: “There is a kind of madpakkekultur in Denmark”. Politiken, 2010-10-04).

Siden debuten er det blevet til to bemærkelsesværdige gennembrud i medierne og et i fagkredse. I 2004 kom romanen “Louis Drax' niende liv”. Kritikken var overvældende, og de store produktionsselskaber Miramax og Warner Brothers røg ud i en spektakulær budkrig om filmrettighederne. I 2005 blev Liz Jensen optaget i Storbritanniens fornemmeste litterære institution, The Royal Society of Literature.

I 2010 fik hun endnu en stor kritikersucces med romanen “Varslet”, og på ny var der en berømt producent, som sikrede sig filmrettighederne, denne gang Ridley Scott i selskab med broren Tony Scott.

Privat danner Liz Jensen par med navnefællen og forfatterkollegaen Carsten Jensen. Hun deler sin tid mellem parrets lejlighed på Østerbro i København og hjemmet i Wimbledon. Hun har to sønner fra sit første ægteskab.