Enkeltstående værker

Jørn Jensen har skrevet over 200 bøger. De fleste af hans bøger falder i serier. Men enkelte bøger er kommet som enkeltstående værker eller med blot et par bind. For de helt små er der to bøger om Hannibal, der er kat, og drengen Martin på 3 – 4 år, som også er målgruppen at læse den højt for. Bøgerne udmærker sig ved Kirsten Raagaards illustrationer i stærke farver krydret med humor. Fire små bøger, der knytter sig til danskmaterialet ”Tid til dansk” er det også blevet til. Her kan de mindste selv læse om Dragen Dril, Aben Alf, Den kloge mus og Klovnen, der blev ked af det. I et par bøger om drengene Simon og Jacob og deres racercykler finder vi bl.a. ud af, hvad der kan ske, hvis man glemmer at cykelskoene er spændt fast til pedalerne når man kører racercykel.

”Jeg er på et meget koldt sted. Alt er dækket af sne, Når vinden blæser, kommer den fra syd. Somme tider kommer en isbjørn forbi.” Således lyder en af 36 gakkede gåder for de allermindste i bogen Om dagen er jeg hel – men om natten er jeg halv Svaret er ”Nordpolen”. .

Kan børnebøger handle om pædagogik. De fleste vil mene, at det er en dødssejler. For Jørn Jensen er det dog lykkedes at skrive sådanne bøger. Hvad glor du på? handler om et par drenge, der øver sig i at læse i hverdagen. Først læser de skilte, så læser de tatoveringer og endelig læser de en kvindes bluse. Noget af teksten er dog gemt mellem hendes bryster. Hvad gør man så? Hvor galt det kan gå, hvis man ikke kan læse beskrives i Hunden bider ikke. Da Viggo og Sten skyder en bold ind i Hr. Baks have kan de ikke læse skiltet ”Hunden bider”. Og det gør hunden, da drengene kravler ind i haven.

Om Aben Anton har Jørn Jensen skrevet to bøger, som med deres usædvanlig lette tekst, henvender sig til begynderlæsere. Anton er påklædt og stiller dyrene i zoo en række spørgsmål om deres kostvaner. Børn kan således lære, at bjørne tilsyneladende hellere spiser spæk end blade og således har et lighedspunkt med de fleste mennesker.

Jens og Mette binder en række beretninger fra Stevns i 1700-tallet sammen. Bogen for de lidt ældre læsere, fra 10 år, giver et godt indblik i tidens (over)tro og håndværk. Og der er også indbygget spænding i bogen Flint og Pistoler.

Faktabøger
Jørn Jensen har ud over de mange bøger om Mark og Kaspers oplevelser med fodboldspillet skrevet bogen Fodbold, der forklarer spillets historie samt en række andre facts.