Skammerserien

Citat
””Mor?” ”Ja …” hviskede hun bare. ”Rid!” Hun havde stukket højre hånd ind under bæltet og holdt sig fast med venstre. Bag på hendes højre skulder sad pilens skaft stadig og strittede som noget på et pindsvin.”
”Skammertegnet”, s. 37.

Serien om skammerpigen Dina består af fire bind, en såkaldt tetralogi. Den første bog ”Skammerens datter” udkom i 2000, derefter fulgte ”Skammertegnet” og ”Slangens gave”, begge i 2001 og det sidste bind ”Skammerkrigen” udkom i 2003.

Seriens hovedperson er pigen Dina. Dinas mor er skammer, det vil sige en person, der har en magisk evne til at se sandheden i andre menneskers øjne. Skammeren fungerer som dommer i samfundet, og selvom det er en ærefuld beskæftigelse, er skammeren socialt isoleret og frygtet. Det er derfor også med blandede følelser, at Dina finder ud af, at hun har arvet sin mors evne.

I ”Skammerens datter” kaldes skammeren til byen Dunark for at afgøre skyldsspørgsmålet i en mordsag. En af de dræbte er borgfyrsten Ebenezer, og den hovedmistænkte er hans søn Nicodemus. Til Drakan, Ebenezers uægte søns, ærgrelse, dømmer skammeren Nicodemus uskyldig og forhindrer dermed Drakan i at komme til magten.

29882819

For at afpresse skammeren hentes Dina til Dunark. Dina og Nicodemus bliver i deres fangenskab venner, og sammen flygter de og redder Dinas mor fra at blive kastet for dragerne.

I ”Skammertegnet” tvinges Dina til at bruge sin evne i det ondes tjeneste. Efter at være blevet lokket i et baghold er Dinas mor voldsomt såret og Dina selv taget til fange af Drakans fætter, Valdracu. Valdracu fremstiller våben til Drakan og bruger Dinas evner til at undertrykke sine arbejdere. Prisen er høj, for hvis Dina ikke adlyder, bliver en lille dreng tortureret.

Davin, Dinas storebror, begiver sig ud på en befrielsesmission, stærkt motiveret af hævntørst. Men også han bliver stillet over for svære valg bl.a. det at skulle dræbe et andet menneske.

I ”Slangens gave” møder Dina sin far. En far som hun aldrig har kendt, og som er en tvetydig karakter. Sezuan, som han hedder, er sortemester og har evnen til at skifte skikkelse. Den evne bruger han blandt andet til at manipulere folk med. Dinas mor ønsker ikke, at Sezuan skal have noget med familien at gøre, og hun flygter derfor med sine børn. Det bliver dog under flugten tydeligere og tydeligere for Dina, at konflikten mellem de to forældre ikke kun er sort/hvid, men rummer mange flere lag.

I ”Skammerkrigen” sidder Drakan tungt på magten. Han bruger magten til at tyrannisere sine undersåtter med vold og trusler. Blandt andet brænder han skammere på bålet. Drakans ondskab smitter, og folks grænser for, hvordan man behandler andre, skrider. De, der er undertrykte, undertrykker selv andre. Nicodemus, Dunarks retmæssige hersker, mobiliserer en hær, og det endelige slag mellem godt og ondt kan stå.

Den konflikt, der tegnes i seriens første bind, bliver toneangivende for de følgende tre bind. Inden for den ramme udspilles flere forskellige tematikker f.eks. søgen efter identitet og at møde den ondskab, som er iboende i alle mennesker. Disse temaer er universelle og kan derfor tale til læseren på tværs af forskellige virkeligheder. Det, Dina oplever, er fremmed for os, men de spørgsmål det rejser i hende, de overvejelser hun gør sig, det kan vi genkende fra vores eget liv.