Lene Kaaberbøl debuterede i 1975 med en bog til hesteinteresserede. Handlingen udspillede sig i en letgenkendelig og ganske normal verden, fri for drager, grumme fyrster og børn, der bærer verdens skæbne i deres hænder. Dette skulle siden ændre sig.
Den største del af Lene Kaaberbøls forfatterskab udspiller sig nemlig inden for fantasygenren. Fordelen ved denne genre er ifølge Lene Kaaberbøl: ”Fantasyuniverset ligner det klassiske eventyrs univers, og det kan indgyde samme livsmod i børn som eventyrets, fordi dragerne dér altid kan besejres, og fordi det altid ender lykkeligt. Verden er med andre ord etisk ordnet, og det appellerer til børns stærke retfærdighedssans. En retfærdighedssans der i virkelighedens verden er svær at udleve for dem, fordi de reelt har en meget magtesløs position i samfundet. Og som det derfor er særligt tilfredsstillende at udleve via fiktive universer som ’fantasies’, hvor skurkene altid kommer ned med nakken, og godhed belønnes.” (Monica C. Madsen: At udvide det muliges grænser. Mulighedernes verden, Biblioteksstyrelsen, 2004-19-04.)
I de verdener, som Kaaberbøl konstruerer og lader sine fortællinger folde sig ud i, hersker en anden orden end den, vi kender fra vores egen hverdag. Skammerserien foregår f.eks. i et feudalt samfund, det vil sige et samfund styret af en stærk fyrste med mange undersåtter, hvor afbrændinger af hekse finder sted. Men Kaaberbøl blander også fantasy med realisme, som det f.eks. er tilfældet i serien om vildheksen Clara. Her danner denne verden baggrund og afsæt for Claras rejser ind i det mystiske vildhekseunivers.
Magiske evner, vinger og talende dyr er normal kost inden for fantasygenren, men det er ikke kun det overnaturlige og det magiske, der dominerer i Kaaberbøls forfatterskab. Det gør naturen også. Naturen kan være en allieret, hvis den behandles med respekt, men den kan samtidig vende sig mod og straffe enhver, der tager fra den naturlige orden uden at give noget tilbage. Det sker for den faldne vildheks Kimæra, der har dræbt fugle for at lave sine vinger.
Lene Kaaberbøl beskæftiger sig ofte i sine bøger med tematikkerne ensomhed, at stå udenfor fællesskabet, at være udvalgt og at skulle træffe svære valg. Alle tematikker, der, trods det fantastiske univers de udspiller sig i, har en almengyldig værdi. Det bliver med andre ord muligt for læseren at spejle sig i karaktererne og deres følelser på trods af forskellige udgangspunkter.