Genrer og tematikker

Hans Kirk brugte satiren i mange af sine artikler og fortællinger. Herved kunne han på en skarp og morsom måde agitere for sine holdninger såvel som kommentere aktuelle begivenheder eller tendenser. I årene 1934-41 skrev Hans Kirk en dagskommentar i satirisk form ved navn ”Obadias” , som hurtigt kom til at stå på lige fod med avisens leder.

Denne ’lette’ stil møder man også bl.a. i føljeton-romanen ”En komis dagbog” (1929), der først blev offentliggjort i ugebladet Ekko og i ”Borgmesteren går af” (1941).

Hans Kirk var en utrolig flittig skribent. Ud over romanerne skrev han en lang række (ca. 450!) noveller til den kulørte del af pressen. Først og fremmest til ugebladet ’Hjemmet’ samt Social-Demokratens ’Hjemmets Søndag’, Politikens ’Magasinet’ og blade som ’Julestemning’. Novellerne var i den lettere ende af skalaen for at leve op til bladenes betingelser, så de ville antage dem, da de først og fremmest tjente til at give ham selv og familien et økonomisk fundament.

Det er formodentligt af den grund, han udgav hovedparten under forskellige pseudonymer. Samtidigt udgav han stadig artikler og noveller under sit eget navn.

Hans Kirk skrev med sikkerhed én børnebog: ”I dyst for livet” (1930). Den kom i en periode, hvor flere kulturradikale forsøgte sig med genren og grundlagde den moderne børnebog. Bogen handler om en dreng i 1700-tallet, der kommer ud at sejle og bl.a. havner i Afrika, hvor han møder rigtige vilde og mange andre eventyr. Bogen minder på mange måder om Otto Gelsteds to børnebøger ”Eventyrlige dage” (1924) og ”Paa Flugt” (1925) og i Kirk-familien forlyder det, at Hans Kirk har skrevet mindst én af dem og måske begge to.