Beslægtede forfatterskaber

”Nu, for helvede” bruger en bestemt by som omdrejningspunkt for at beskrive en række karakterer, der blandt andet er bundet sammen af tid og geografi. Sammen med de skiftende synsvinkler rækker det tilbage til James Joyces ”Ulysses” (1922) og Virginia Woolfs ”Mrs. Dalloway” (1925), der begge følger en flok mennesker over en dag i hhv. Dublin og London. Lone Hørslevs roman ”Sorg og camping” (2011) foregår ligeledes over en enkelt dag og følger fem personer en novemberdag i 1985 i provinsdanmarks Løkken.

Det kollektive ligner sammen med elementerne af opvækstskildring og byen som omdrejningspunkt den norske forfatterkollega Lars Saabye Christensens bøger. Ham nævner også Linde selv som en udslagsgivende forfatter: ”Første gang jeg så en levende forfatter, var på en bogmesse i Oslo, da jeg var 18 år gammel og mødte Lars Saabye Christensen. Han signerede sin sidste bog til mig, ”Bly”. Siden da er jeg blevet sammenlignet med netop ham, og det har været en stor glæde.” (Interview med forfatterweb, 2012). Saabye Christensen har også i sine bøger ofte fallerede stjerner som hovedpersoner og skildrer dem med humor og sympati, akkurat som den tidligere fodboldspiller Kevin i ”Nu, for helvede”.

Den norske forfatter Levi Henriksen er lige som Linde vokset op i Kongsvinger og skriver om Kongsvinger og omegn i sine bøger. Skildringen af at vokse op i en mindre by har ligheder med fortællingerne om Jarle Klepp i Tore Renbergs romaner fra Stavanger.

Adspurgt om, hvilke forfattere, der inspirerer hende, svarer Linde: ”Jeg bliver inspireret af mange og mange forskellige typer forfattere – også forfattere, der skriver på andre måder end mig selv,” og hun nævner alt fra Helle Helle og Beate Grimsrud til Jonathan Franzen og Miranda July. (Interview med forfatterweb, 2012).