Baggrund

Citat
”Jeg nærer næsten had til hele dette forbandede religiøse teater med dets korsfæstelse, straf, synd og syndsforladelse, den yderste dag og fordømmelsen, disse katedraler og templer der rejse på ligene af døde arbejde og deres børn, denne kulturarv af dødslængsel og kapitalisme.”
”Filosofiens nat”, s. 66.

Lars Norén blev født 9. maj 1944 i Stockholm, og familien flyttede til Skåne, da Norén var seks år gammel. Noréns far arbejdede på et hotel i Genarp, som havde et bredt udsnit af samfundsklasser som gæster. Hotellet spillede en stor rolle for Noréns opvækst og skulle senere optræde som scene i flere af hans teaterstykker. Skoletiden i Skåne var hård for Norén, der blev mobbet og banket af de andre elever: ”De bandt mig til en telefonpæl og piskede mig med et kabel.” (Kristian Petri: Lars Norén. Hotellet finns inom mig. Jag är ständigt där på ett eller annat sätt. dn.se, 2014-05-03).

Faren var alkoholiker, og Noréns mor hadede det skånske samfund og længtes tilbage til Stockholm og sine søskende. Faren led desuden af mani og gik jævnligt i psykiatrisk behandling. Noréns mor døde af kræft, da han var barn – en begivenhed der i den grad formede drengen. Som 15-årig flyttede Norén til Stockholm, hvor han som 18-årig blev assisterende instruktør på nationalscenen Dramaten, hvor han senere skulle blive aktiv som både dramatiker, instruktør og direktør.

Han debuterede som 19-årig med digtsamlingen ”Syrener, snö” i 1963, og havde i både 1960’erne og 70’erne et stort output som digter med 15 digtsamlinger og diverse prosa. Samtidig skrev han også dramatik, men det store gennembrud her kom først i 1982 med stykkerne ”Natten är dagens mor” og ”Kaos är granne med Gud”. Begge stykker er baseret på selvbiografiske oplevelser fra opvæksten i Genarp. Noréns dramatiske produktion omfatter omkring 30 stykker, som har opløftet ham til Sveriges vigtigste dramatiker, hvis stykker bliver spillet i hele verden. Samtidig med sit virke som dramatiker var Norén også en eftertragtet instruktør, både til sine egne stykker og til andres. Hans succes ledte til ansættelsen som direktør på Dramaten i 1999. Den position havde han indtil 2007, hvor to straffefanger, der deltog i hans stykke 7:3, stak af under en turné og skød to politimænd. Norén har senest været i søgelyset med sine dagbøger ”En dramatikers dagbok” i to kæmpebind, hvor han bl.a. kom i kontrovers for at hænge mange svenske kulturpersonligheder ud.