Fyrre dage uden skygge

Citat
”Politifolkene havde underrettet stationen i Kautokeino om deres fund, Sheriffen sendte straks et hold af sted, Dommeren havde beordret en husundersøgelse, denne gang mere omfattende, så der var mulighed for at åbne Olsens pengeskab.”
”Fyrre dage uden skygge”, s. 439.

I 2012 debuterede Olivier Truc i sit hjemland Frankrig med krimien ”Le dernier lapon” (”Fyrre dage uden skygge”, 2014). En politiroman, der udspiller sig i det nordlige Lapland, et barskt samisk miljø – og et geografisk sted, der sjældent er omdrejningspunkt i kriminallitteraturen.

Fortællingen, der på bogens forside præsenteres som en arktisk krimi, indledes med et flere sider langt tilbageblik til det indre Sameland i 1693. Her får læseren indblik i, hvordan samerne var ofre for brutalitet og afbrænding og blev betragtet som hedninge af de protestantiske præster. Fra prologen springer handlingen til nutiden, hvor intolerance og same-fordomme stadig florerer i kirken. Det er 10. januar, og den kommende dag vil solen vise sig i polarområdet for første gang efter fyrre dages mørke, jf. bogens titel.

Hovedpersonerne, de to snescooterkørende renpolitifolk Klemet og Nina, er hhv. garvet politirotte og nyudklækket politikvinde. De kriminelle sager er som regel i småtingsafdelingen, men op til den store FN-konference i Oslo bliver en shamansk tromme stjålet fra museet i Kautokeino, og et par dage efter bliver en lokal rensdyravler fundet dræbt i sit telt.

51095618

Herefter er det op til renpolitiet at finde trommen og sammenhængen mellem de to sager – og det er langt mere kompliceret, end den ældre mandlige betjent og den yngre kvindelige ditto formoder. Tyveriet af den antikke, udsmykkede tromme vækker opstandelse i lokalsamfundet. Den har stor symbolværdi som vidnesbyrd for fortidige synder og indeholder oplysninger om en guldmine i den arktiske undergrund, som både lokalfolk og et fransk mineralselskab vil have fingrene i.

En fransk, ungpigeglad geolog med dårlige intentioner der er på mineraljagt i lokalområdet, en gammel religionskrig mellem samer og præster der blusser op og et gammelt mysterium med rod i en fransk ekspedition i 1939 er hovedingredienser i Trucs krimi, hvor han lader sine landsmænd være de største skurke. ”Fyrre dage uden skygge” er en tematisk original kriminalgåde, som kobler flere hundrede år gamle samiske traditioner med nutidig, geologisk grådighed, religiøse og politiske uoverensstemmelser. Tilsat eksotisk rensdyrblod, joik-sang og samekultur.