Baggrund

Citat
”'Hvad laver du, Pernille?' siger jeg. 'Du skal ikke bukke dig ned sådan der som en eller anden der skal ha’ den i røven. Rank ryggen, og lad maden komme til dig. Sådan er det i livet.'
Hele bordet glor på mig, tavse, uimponerede og drøvtyggende.
'Jaja, den er go’ med dig, din yalla,' siger Jonas og går hen i køleskabet og henter ketchuppen.
’Luder’: dhillo'”
“Planen”, s. 311.

Morten Pape er født i 1986 og opvokset på Amager i Urbanplanen, der er et ghettoområde med 2500 boliger og et område med store sociale problemer. Han er bachelor fra film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og under uddannelse som manuskriptforfatter på den alternative filmskole Super16. Han har igennem flere år været tilknyttet Nimbus Film som blandt andet tekstforfatter og ideudvikler. Morten Pape har tidligere arbejdet som lærervikar på Dyvekeskolen på Amager – den selvsamme folkeskole han har gået på, og som store dele af hans debutroman udspiller sig på. Morten Pape boede de første 20 år af sit liv i Urbanplanen, og flyttede i 2015 tilbage i to måneder for at skrive “Planen”, der udkom i 2015 og er hans debutroman.

I august 2014 vandt Morten Pape en kronikkonkurrence i Politiken med titlen “Autofiktion for alle. #Med mig selv i centrum”, og det er med udgangspunkt i den kronik – og efter sigende med interesse fra flere forlag – at romanen er blevet til.

Morten Pape har omkring debutudgivelsen udtalt ved et liveinterview med Rikke Viemose i Thiemers Boghandel på Vesterbro i København, at han skrev den på fire måneder: “Jeg skrev den på så kort tid, fordi historien var en nødvendighed for mig at fortælle, og fordi det bedste ved at skrive, det er at skrive.” (Interview af Rikke Viemose i boghandlen Thiemers Magasin, København, november 2015).

I 2018 udkom Morten Papes anden roman, “Guds bedste børn”, der blev tildelt DR Romanprisen 2019, og i oktober 2021 udgav han sin tredje roman “I ruiner”, der følger en middelklassefamilie på Amager, hvis sameksistens går i opløsning i kølvandet på Amagerbankens krak for godt 10 år siden.