På opdagelse i Grønland

Palle Petersen har boet på Grønland i flere år og det har inspireret ham til at skrive om forholdene i Grønland før og nu.

"Krablunakkerne er ligeglade med jagt og fangst, bare de kan handle sig til nogle gode grønlandske ting. Det viser, at de ikke er rigtige mennesker." Sådan siger åndemaneren i Pok Grønlænder , da Hans Egede går i land på bopladsen.

25433289

Hans Egede er kommet til Grønland for at fortælle om Gud og sætte gang i den grønlandske handel. Men grønlænderne forstår ikke de hvides snak om den store ånd. Den forældreløse Pok bliver dog ven med Hans Egedes søn og knytter sig mere og mere til de hvide.

Da den danske konge imidlertid er utilfreds med missionsstationens resultater, rejser Pok og en anden grønlænder til København for at reklamere for den. Danskerne er begejstrede for de "vilde", men gør også grin med dem.

Pok vender tilbage til Grønland, men har svært ved at falde til og rejser derfor igen til Danmark. Dette besøg bliver dog ingen succes.

Det er en meget fin og spændende skildring af de stærke modsætninger, der opstod mellem krablunakkerne og grønlænderne, fordi de hvide viste en total mangel på respekt for grønlandsk levevis.

Fortællingen Den stærkeste bygger på det grønlandske sagn Kâgssagssuk - den forældreløse. Det er en barsk historie om det svage plejebarn, der bliver drillet og holdt uden for fællesskabet, indtil han på overnaturlig vis bliver den stærkeste og derpå hævner sig.

Siden finder han sin overmand i Lille Usug, en genert mand der helst vil undgå at slås. Efter den oplevelse bruger Kâgssagssuk sine kræfter til at skaffe en god fangst til sin boplads.