Baggrund

Citat
”Og hun går videre og tænker på, at nogen kan smile sådan. (…) Og efter endnu et par skridt tænker hun, at hvis man ikke lige har galopperende kræft syngende indefra knoglerne, eller ligger et eller andet sted på en station med en kniv i maven, bare for eksempel, har man så egentlig ikke pligt til at komme videre?”
”Lyse tider”, s. 373.

Juliane Preisler er født og opvokset i København som datter af filosof Peter Zinkernagel og lektor Gerd Preisler. Lige fra barnsben har hun vidst, at hun skulle skrive: ”Jeg har altid skrevet. Der har ikke været nogen periode i mit liv, hvor jeg ikke har skrevet. Men i lang tid, faktisk op til ganske kort før jeg debuterede, havde jeg ingen særlig ambition om at få det ud, mærkeligt nok. Det var selve det at skrive, der var så vidunderligt for mig”. Juliane Preisler fortæller, at hun aldrig har kendt til skriveblokeringer og beskriver skriveprocessen som en nærmest trancelignende tilstand: ”Jeg sætter mig ned, og da jeg ikke er religiøs, kan jeg ikke sige, det kommer fra oven, men det kommer et eller andet sted fra – ligesom ned igennem mig og ud.” (Marie Tezlaff: Heksen. Politiken, 2005-01-22).

I 1978 blev Juliane Preisler student fra Sortedam Gymnasium. Herefter startede hun på litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. I 1984 blev hun magister i litteraturvidenskab blandt andet på arbejder om den franske forfatter Marguerite Duras, hvis eksperimenterende og pointerende stil har været en inspiration i Preislers eget forfatterskab. På trods af sin akademiske uddannelse har hun ofte forsvaret sit syn på litteratur som noget, man i bund og grund ikke kan nærme sig analytisk. Preisler fremhæver den umiddelbare læseoplevelse og den magi, litteratur kan frembringe, og har ikke meget til overs for litterær analyse. Hun beskriver da også sit studie som et fejlgreb, hun gennemførte af ren stædighed: ”Det tog mig seks år, og jeg var tre år inde i det, da det gik op for mig, at det var en total fejltagelse det her. Nogenlunde samtidig fik jeg så at vide, at det, jeg skrev, var for godt til bare at have liggende hjemme hos mig selv. Da havde jeg taget en hel del af min magisterkonferens. Det ville være noget sjusk at stå af”. (Marie Tetzlaff: Heksen. Politiken, 2005-01-22).

I begyndelsen af 1980´erne fik hun antaget et par digte i tidsskriftet Hvedekorn, og hun debuterede i bogform i 1983. Siden er det blevet til en lang række af lyrik- og prosaudgivelser. Preisler var en tid litteraturanmelder ved Dagbladet Information og har desuden arbejdet som oversætter ved siden af sit forfattervirke. Fra 1998 har hun også arbejdet som dramatiker og blandt andet skrevet stykker til Det Kongelige Teater.

Juliane Preisler har siden 1996 været gift med dramatiker og forfatter Peter Asmussen. Hun er bosat i København og har ingen børn.