Dyr

Citat
”Hun var ikke ked af det, men hun følte en mærkelig uvant kvalme over det, hun havde oplevet (…) antydningerne af noget fuldstændigt fremmedartet, invitationen til at komme igen. Som om hun havde været vidne til noget sygt, der frastødte og samtidig tiltrak hende”.
”Dyr”, s. 19-20.

Juliane Preislers roman fra 1992 ”Dyr” er en art psykologisk gyserroman bygget op omkring et spændingsplot. Efter et forlist kærlighedsforhold føler bogens kvindelige hovedperson sig sårbar og forladt, og hun er derfor et let offer for et karismatisk ægtepar, som lover at vise hende vejen til en lykkeligere tilværelse. På grund af de skuffede erfaringer, ægteparret selv har haft med kærligheden, har de dannet en organisation, hvis medlemmer skal gøres ens, så de ikke længere vil føle sig ensomme, men opleve livet igen. Både romanens hovedperson og hendes veninde hvirvles ind i det mærkelige selskab med okkulte og seksuelle undertoner. Deres indtræden i kredsen omkring ægteparret kommer til at ændre deres tilværelse.

Romanen ”Dyr” er først og fremmest en spændingsroman, der omhandler forsøget på at ændre menneskers personlighed, og en undersøgelse af dæmoni og forførelse. Men den indeholder samtidig en skildring af ensomhed og længsel samt en fremhævelse af forskellighedens betydning. Bogens titel bliver aldrig rigtigt forklaret i romanen. Men titlen synes at henvise til magten over andre, som skildres som et næsten dyrisk element i mennesket. Et element som man kun kan sætte kærligheden og ømheden over for. Indlagt i romanen er et overordnet spørgsmål om, hvordan man tager ansvar for sit eget og andres liv. Herudover er romanen også blevet læst som en symbolsk skildring af en moderne og kærlighedsløs tilstand.

Romanen blev i 1997 filmatiseret af instruktøren Susanne Bier. Filmen fik navnet ”Sekten” og havde blandt andre Sofie Gråbøl og Ghita Nørby på rollelisten.