Ser du månen, Daniel

Citat
“Daniel stod igen med armene strakt over hovedet. Torturbødlen forsvandt. Jeg kan ikke, jeg kan ikke! skreg det i ham. Jeg kan ikke stå her i tre dage og så dø bagefter. Han kiggede sig omkring. Bordet. Det stod så langt væk at han lige akkurat ikke kunne nå det. Håndleddet. Han kunne bide sit håndled over, så han kunne flygte. Vand. Han var så tørstig at hans hjerne var ved at tørre ud, og glimt af syner og billeder flimrede forbi.”
“Ser du månen, Daniel”, s. 82.

Puk Damsgårds tidligere værker bygger på hendes egne oplevelser fra hendes virke som mellemøstkorrespondent, men i “Ser du månen, Daniel” fra 2015 er hun ikke selv øjenvidnet. I stedet formidler hun, via portrættet af den danske freelancefotograf Daniel Rye, hans førstehåndsoplevelser som gidsel i ISIS-kontrolleret, syrisk fangenskab.

Daniel Rye rejste mod Syrien 14. maj 2013 for at fotodokumentere krigen fra den civile syrers synsvinkel og med forventet hjemrejse fire dage senere. De fire dages frivillige ophold blev til 398 dages fængsling i et rent torturhelvede. Men det blev også grobunden for stærke venskaber. Daniel knyttede tætte bånd med den amerikanske journalist James Foley, der blev dræbt af ISIS 19. august 2014, og hvis begravelse Puk Damsgård lader danne ramme om fortællingen.

51986369

Inden for rammen bygges beretningen kronologisk op og giver indblik i processen frem mod Daniels beslutning om rejsen: en bristet drøm om livet som elitegymnast, begejstringen for fotografiet og opdagelsen af verdens enorme kompleksitet.

Dernæst følger en tredelt krydskomposition: Vi bringes til Syrien gennem Daniels oplevelser i fangenskab, hvor grundreglerne “lyv aldrig, få dig en rutine og spil spillet” (s. 44) er vejen til overlevelse. Sideløbende hermed lukkes vi inden for i intimsfæren hos familien Rye i deres kamp for at stable en svimlende stor løsesum på benene, mens de forsøger at holde offentlighedens opmærksomhed omkring gidseltagningen nede og deres eget håb oppe. Tredje spor i fortællingen er Puk Damsgårds grundige optegning af udviklingen af den politiske situation i Syrien, hvis synlighed på verdenskortet ændres markant fra Daniels tilfangetagelse til hans løsladelse.

I skildringen af torturen, som Daniel og hans medfanger udsættes for, er det tydeligt, hvordan den, i tillæg til personlig skade, afføder internt fjendskab hos fangerne. Det synes dog vigtigt for forfatteren at få deres sammenhold til trods frem: brætspilsproduktion af tom emballage, Daniels drillenisselege til jul og gymnastikundervisning tre gange om ugen bliver fangernes mentale våben, mobiliseret mod tyranniet. At de i julegave giver hinanden ærlighed (s. 169) understreger, hvor vigtigt et middel til overlevelse deres interne tillid bliver.

I 2019 havde en dansk filmatisering af bogen biografpremiere. Filmen er instrueret af Niels Arden Oplev. I hovedrollerne ses blandt andre skuespillerne Anders W. Berthelsen og Esben Smed. Her fortæller Puk Damsgård om filmatiseringen af “Ser du Månen, Daniel". August 2019, Politikens Forlag.