Inspiration til videre læsning

Emily Roddas forfatterskab og fortællingerne om Deltora og Rowan trækker på klassiske eventyr, ridderromaner, sagn, myter og religiøse fortællinger.

Leifs usynlighedskappe fra Deltora-serien er tyvstjålet fra Astrid Lindgrens “Mio, min Mio”. Der er i det hele taget hentet inspiration fra andre bøger i fantasy-genren, såsom CS. Lewis'  Narnia-bøger, om fire børn der kommer til det eventyrlige land Narnia, hvor løven Aslan skal bekæmpe en ond heks. Der er også referencer til J.R.R. Tolkiens “Ringenes Herre” med magi, underlige væsener og kampen mellem gode og onde kræfter. Her er det en ring, der lover evigt liv, mens der i Deltora-serien er tale om Livets Liljer.

Fantasy er en genre, som er mest kendt fra udlandet. Men vi har også en del dansk litteratur. Der er for eksempel Dennis Jürgensens serie om Knusum Kranikum og Lene Kaaberbøls serie om Skammeren. Af den mere filosofiske slags kan man læse Kåre Bluitgens “Sabers udsendinge” på to bind. Serien fortæller om jagten på den stjålne bog, der rummer fortidens historie. Uden den findes der ingen fremtid. Derudover er der Henning Bundgaards fantasy-roman “Kraften fra Solimir” om syv magiske ædelsten, der er forsvundet og jages af mennesker, elverfolk, drager og monstre i kampen mellem godt og ondt. Lidt ældre læsere kan også kaste sig over Jan Lyderiks bøger om dværgen Tang, som ender i bjergtroldens miner, eller Norman Lindters “Rejsen på det Forbudte Bjerg” om helten Arnt, som må opsøge Dyret på det Forbudte Bjerg for at frelse sine børn.