Baggrund

Citat
”Stedet her er et mysterium, Daniel, en helligdom. Hver bog, hvert bind du ser, har sjæl. Sjælen fra den, der skrev den, og sjælen fra dem, der har læst den og oplevet den og drømt om den. Hver gang en bog skifter ejer, hver gang nogen lader blikket glide ned over dens sider, vokser dens ånd og bliver stærkere.”
”Vindens skygge”, s. 9.

Den catalanske forfatter Carlos Ruiz Zafón er født i Barcelona d. 25. september 1964. Hans forældres hus lå tæt på arkitekten Antoni Gaudís ufuldstændige katedral ’la Sagrada Familia’. Katedralen, samt de indtryk han fik fra sin skolegang på den gotiske jesuitskole Sarriá, påvirkede den unge Zafóns fantasi. Allerede som barn skrev han gotiske historier, som han underholdt sine klassekammerater med. Efter studietiden arbejde Zafón nogle år i reklamebranchen, men opgav sidenhen dette for at hellige sig litteraturen i stedet.

I 1993 flyttede Carlos Ruiz Zafón til Los Angeles for at arbejde på sin karriere som forfatter. Samme år udgav han sin første ungdomsroman i hjemlandet Spanien, ”El príncipe de la niebla”. I årene 1994-1999 fulgte tre ungdomsromaner i samme serie og en række manuskripter.

Først i 2001 slog Carlos Ruiz Zafón sit navn fast som voksenbogsforfatter, da han udgav sin første voksenroman ”Vindens skygge”. Anmelderne kunne ikke få armene ned af begejstring, og bogen høstede flere priser i hjemlandet. I 2004, da bogen udkom i USA, blev den udpeget af New York Public Library til at være en af årets ”25 books to remember”. Året efter kunne danske læsere for første gang læse Zafóns debutroman.

Om årsagen til at der skulle gå så længe, inden han begyndte at skrive voksenromaner, har Zafón udtalt: ”Min første roman, som er en mystisk eventyrhistorie, vandt en vigtig ungdomslitteraturpris i mit hjemland Spanien, og blev derfor en stor succes. I dag er det en af de bøger, der er en del af det faste pensum i mange folkeskoler. Jeg tror, jeg med udgivelsen blev et offer for min egen succes inden for ungdomslitteratur. Det var ikke den genre, der lå mest naturligt til mig, og det var ikke den genre, jeg havde planlagt, at jeg skulle udgive bøger indenfor, men alligevel opnåede jeg stor succes med den. På den måde blev ungdomsbøgerne en slags læringsproces for mig, gennem dem kunne jeg eksperimentere med mange genrer og teknikker, indtil jeg følte mig klar til at skrive den bog, jeg altid har villet skrive, nemlig ”Vindens skygge”. (Paul Blezard: An interview with Carlos Ruiz Zafón. www.carlosruizzafon.co.uk. Egen oversættelse).

Efter ”Vindens skygge” fulgte endnu to bøger i samme serie. Først ”El juego del angel” i 2008, der udkom i Danmark i 2010 under titlen ”Englens spil”, og herefter ”El prisionero del cielo” i 2011, der året efter udkom på dansk med titlen ”Himlens fange”.

Carlos Ruiz Zafóns bøger er oversat til mere end 50 sprog og er udgivet i 45 lande. Han er en af Spaniens bedst sælgende forfattere i nyere tid, og han har vundet adskillige internationale litteraturpriser for sine bøger.