Vindens skygge

Citat
”Det er en skik, at når man besøger stedet her for første gang, skal man vælge en bog, den, man helst vil have, og adoptere den, sørge for at den aldrig bliver væk, at den altid holdes i live. Det er en meget vigtig opgave. For hele livet, forklarede min far. I dag er det din tur.”
”Vindens skygge”, s. 10.

Carlos Ruiz Zafóns roman La sombra del viento”, 2001 (”Vindens skygge”, 2005) handler om drengen Daniel Sempere, der bor alene med sin far i Barcelona, hvor han hjælper til i faderens antikvarboghandel.

Daniels mor blev kort efter borgerkrigen ramt af et kolera, og tabet af hende har efterladt et tomrum hos den unge Daniel. En morgen vågner Daniel op og kan ikke huske sin mors ansigt. Samme morgen tager Daniels far den 10-årige Daniel med hen til det magiske sted De Glemte Bøgers Kirkegård. Det er et hemmeligt bibliotek, som gemmer på bøger, som ingen længere husker, bøger, som er forsvundet med tiden. Daniel får lov til at vælge en bog fra den hemmelige samling. Betingelsen er, at han skal vogte bogen med sit liv.

25331540

Han vælger bogen ”Vindens skygge” af Julián Carax, en bog der åbner op for en mystisk fortælling, som gennem Daniel fortsætter uden for bogen, da den unge dreng forsøger at finde frem til bogens ukendte forfatter.

En aften møder Daniel den hjemløse Fermín Romeo De Torres på gaden. Han beslutter sig for at hjælpe ham, og Fermín bliver ansat i faderens boghandel som bibliografisk assistent. Fermín og Daniel udvikler et venskab, og Fermín ender med at hjælpe Daniel med at opklare bogens mysterier. Fermín er en løjerlig fyr med taletøjet i orden, hvilket kommer til udtryk i bogens mange dialoger. Men Daniels nye ven og fortrolige bærer også på en hemmelighed.

Det tager Daniel flere år at finde svar på de mange spørgsmål, bogen åbner op for, og rejsen, der blandt andet byder på forelskelser, både af den lykkelige og ulykkelige slags, er med til at forme den unge Daniel. ”Vindens skygge” er derfor først og fremmest en historie om at blive voksen, og for jeg-fortælleren Daniel ligger nøglen hertil blandt andet i hans fortid. Han får sig nogle knubs på vejen, men bliver efterhånden mere selvsikker.

Plottet i bogen er en sammenfletning af en masse små mysterier, som alle sammen på en eller anden måde er forbundet til den gåde, Daniel forsøger at opklare. Persongalleriet tæller farverige karakterer, og det er langt fra alle, der ønsker, at Daniel skal finde frem til sandheden.