Hvor blev du af, Bernadette

Citat
”Og hvad skete der så, da ”Here Comes the Sun” gik i gang? Nej, solen begyndte ikke at stråle, men mor begyndte at stråle som en sol, der brød gennem et skydække. Det er, som om der er en følelse af håb i Georges guitarklang allerede fra de første par toner i figuren. Mor sang, som om hun også var fuld af håb. Hun havde endda helt styr på de skæve håndklap under guitarsoloen. Da nummeret var slut, satte hun cd´en på pause.
”Åh, Bee,” sagde hun. ”Den sang minder mig om dig.” Hun havde tårer i øjnene.”
”Hvor blev du af, Bernadette”, s. 84.

En ny stemme kom til Maria Semple, da hun flyttede til Seattle. Efter debutromanens flop og som tilflytter til en ny by, begyndte hun pludselig at lyde anderledes: ”Jeg var dybt deprimeret, og jeg opdagede, at jeg bare kørte rundt og fandt på sjove ting om hvor forfærdeligt et sted Seattle var. Jeg gennemgik nærmest sådan nogle standup-monologer i mit hoved, som jeg gik og finpudsede. Det var skrækkeligt og selvmedlidende.” (Julie Bosman: A Novel Asks Seattle to Laugh at Itself. New York Times, 2012-08-15).

Men denne stemme, giftig og selvmedlidende som den var, blev den bærende stemme i Semples anden roman, ”Where´d you go, Bernadette” fra 2012 (”Hvor blev du af, Bernadette”, 2013). Hovedpersonen Bernadette Fox hader Seattle af et godt hjerte, næsten lige så meget som hun hader mennesker generelt. Hun er en prisbelønnet arkitekt, der i en ung alder trak sig tilbage. Hvorfor er noget af det, vi får svar på, da hendes 14-årige, gammelkloge datter Bee begynder at stykke historien om sin mor sammen. Det gør hun via e-mails, gamle artikler og sin egen imponerende evne til at deducere sig frem.

29903182

Familien har slået sig ned på en nedlagt pigeskole i Seattle. Bernadettes mand Elgin tilbringer al sin tid på Microsoft, hvor han er blevet softwareguru, og den skarpsindige og fornuftige Bee klarer sig forrygende i skolen. Bernadette har i mellemtiden udviklet så svær en social fobi, at hun har svært ved at forlade hjemmet. Især forsøger hun at undgå de skrækkelige curlingmødre, der omgiver skolen og som hun har døbt ’bananfluerne’. Hun er heller ikke meget for Seattles økohippier, de mange irriterende selvhjælpsgrupper eller alle de politisk korrekte grå hjelme. Derfor har hun hyret en virtuel assistent i Indien til 75 cents i timen, som skal klare de praktiske opgaver for hende. Som at booke den tur til Antarktis, hun er kommet til at love Bee, hvis hun fik topkarakterer i alle fag. Bernadette kan næsten ikke udholde tanken om at være på et krydstogtskib i så lang tid med så mange mennesker, og hun forsøger at finde en udvej. Tingene eskalerer, pludselig forsvinder Bernadette sporløst, og Bee prøver at finde ud af sandheden om sin mor.

Man kan mærke, at Semple har en fortid som manuskriptforfatter på tv-serier. Romanen er fuld af overraskende plot twists, historien er dialogbåren i og med, at det meste af handlingen fortælles gennem e-mails, og sproget er spækket med intelligente oneliners.