Noget for noget

Citat
“Inge havde aldrig før været i personlig kontakt med en ægte psykopat, og først i dette øjeblik indså hun, at det netop var det, Jytte var. Trods sin veludviklede nysgerrighed besad Mettes bøddel en ufattelig mangel på indlevelsesevne. Hun brugte al sin tid på at betragte og indsamle detaljer om andre menneskers tilværelse, men hun var ude af stand til at leve sig ind i, hvordan det ville være at være dem.”
“Noget for noget”, s. 277.

I 2005 udkom Anna Grues debutroman ”Noget for noget”, og hun fortæller om dens tilblivelse, at hun stod op klokken fire om morgenen for at skrive på den, inden hun tog på arbejde. I løbet af et år blev den færdig, den blev en læsersucces, og hun modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris 2006 for den.

Handlingen udspiller sig over et halvt års tid i en boligejendom på Østerbro i København i 2004. Her følger vi journalisten Mette og hendes familie samt bogens anden hovedperson, viceværtens kone Jytte, der er så usympatisk, at hun må betegnes som psykopat. Da Mette tager på ferie i Nice sammen med sin mand og sin 5-årige søn, får hun Jytte til at passe hamsteren Kludder. Hvad, hun ikke ved, er, at Jytte udnytter sit bijob som husdyrpasser til at snage i andre folks privatliv med det formål at aflure dem hemmeligheder, som hun senere kan bruge til pengeafpresning.

51162242

Og alle har hemmeligheder. Selv Mette, der lever i et lykkeligt ægteskab med Carsten: De har ikke været i stand til at få børn, og Mette har derfor fået sæd fra en anonym donor, hvilket hun har svoret vil forblive en hemmelighed mellem hende og Carsten. Det er dog ikke den eneste godbid, som Jytte finder. Hun opdager også, at Mette er datter af den berømte mediemand Olaf Nilus, og den viden formår Jytte også at tjene en skilling ved. Det er dog ikke ufarligt at snage i folks hemmeligheder. En mand myrder sin kone, efter at Jytte har afsløret, at hun har en elsker. Jytte afpresser også Mette, som får et nervøst sammenbrud. Men så griber Mettes mor ind i begivenhederne for at beskytte sin datter – med alle midler.

Historien er fortalt af en tredjepersonsfortæller, men der optræder også udklippede avisartikler, og endvidere får Mette, Carsten, deres datter Naja og Mettes kollega Tanja stemme i e-mails og sms’er. Genremæssigt er ”Noget for noget” et gadekryds. Forlaget kalder den en psykologisk thriller, men den kan også karakteriseres som en blanding af krimi og letbenet chick-lit. Hovedtemaerne i romanen er først og fremmest en række etiske spørgsmål: Hvilke konsekvenser er der ved anonym sæddonation? Hvilke konsekvenser får det, hvis sandheden for enhver pris skal frem i lyset? Og hvor langt bør man gå for dem, man elsker?