Når tegningen fortæller historien

Jørgen Stamps illustrationer fortæller en historie i sig selv. Det ser man tydeligt i for eksempel de små pegebøger. Men også i “Dragens halsbrand”, der er for de lidt større og har mere tekst, er illustrationerne og figurerne fulde af liv og historie. Og det er netop det, der er vigtigt for Stamp i hans arbejde: “at skabe liv i figurerne og få børn og voksne til at sympatisere med dem” (Jørgen Stamp i interview via mail med Sonja Larsen, maj 2007). Og man må sige, det lykkes. Som læser er man altid med på, hvordan figuren har det, om den er stolt, ked af det, glad eller frustreret. Ikke mindst figurernes store hvide øjne med små sorte pupiller husker læseren på, hvor meget et blik kan sige. Udtrykket kommer således frem med helt enkle og direkte midler, tegningerne er ikke plastret til med uvedkommende detaljer, men har den ene detalje, for eksempel øjnene eller en gestus, der gør, at meningen går rent igennem.

Eksempel på Jørgen Stamps illustrationer © Jørgen Stamp
Eksempel på Jørgen Stamps
illustrationer. Copyright:
Jørgen Stamp

Overvejende er stilen humoristisk og uden ironi og slutter altid af med en god og til tider overraskende pointe, som i for eksempel “Vov”, hvor den lille frække hund bliver gøet omkuld af en meget større en af slagsen. Ofte er illustrationen en ligeså stor del af historien, som teksten er det, og nogle gange taler illustrationen helt for sig selv.

Sidst, men ikke mindst, må nævnes de små dyr. De dukker op overalt i Stamps tegninger; en lille fugl på cykel, en snegl der ser interesseret på, mens historien udvikler sig, eller en mus, en flue, et egern eller en lille mariehøne der leger rutsjebane på en regnorm. Oftest er de beskuere til historien og øger derfor fokus på hovedpersonerne, men enkelte gange, som for eksempel i serien om Kalle, udspiller der sig små historier, eksempelvis om sneglen og skildpadden der er på tur, men hvor sneglen lader sig bære af sted på ryggen af skildpadden, indtil skildpadden bliver træt og falder i søvn. Overalt følger disse forskellige smådyr med i historierne, og man kan vel nærmest sige, at de er et af Jørgen Stamps små varemærker.