I morgen bliver bedre – 1. Kongen

Citat
”Jeg vil gerne have lov til selv at fortælle om mine synder. Men prøv at forstå. Prøv at forstå, at jeg ikke mente ondt. Prøv at forstå, at jeg i min egoisme … blot prøvede at blive lykkelig.”
”I morgen bliver bedre – 1. Kongen”, s. 15.

”I morgen bliver bedre – 1. Kongen” (2015) er første bind i Karoline Stjernfelts historiske tegneserietrilogi om det heftige trekantsdrama, der udspillede sig ved det danske hof i slutningen af 1700-tallet. Hovedpersonerne er den mentalt ustabile Kong Christian d. 7, hans engelske hustru Caroline Mathilde og den tyske læge og politiker Johann Friedrich Struensee.

Begivenhederne starter med bryllupsforberedelserne til ægteskabet mellem den 17 år gamle konge og hans 15-årige engelske kusine i 1766. Caroline Mathilde sidder og græder foran sit sminkebord på ungpigeværelset i England ved udsigten til at skulle forlade sin familie for at gifte sig med en mand, hun ikke kender i et fremmed land. Da hun efter den lange sejltur ankommer til Danmark, er det en både arrogant og akavet ung mand, der møder hende. De har intet at tale om, hvilket understreges af det fuldstændige fravær af dialog, da de over seks tegneserieruder sidder og skuler genert til hinanden (s. 23).

52031702

Caroline Mathilde bliver hurtigt en både populær og folkekær dronning. Desto mere bemærkelsesværdigt er det, at hendes nye ægtemand Christian slet ikke vil have noget med hende at gøre. Han tilbringer dagene med sin drukven Conrad Holck, mens hans tidligere huslærer Reventlow og udenrigsminister Bernstorff sammen med resten af Gehejmekonseilets medlemmer er dem, der egentlig styrer riget. En enkelt gang ser vi Christian og Caroline Mathilde i samme seng. Der er hverken ømhed eller romantik at spore i deres kontakt, men en tronarving bliver det dog til. Til gengæld indleder kongen åbenlyst et intimt forhold til ”Støvlet-Katrine”, der er en kendt skikkelse i det Københavnske natteliv og bliver hans faste elskerinde med egen lejlighed lige ved siden af slottet.

Parallelt med det ulykkelige ægteskab på slottet i København lever den tyske stadsfysikus Struensee en stræbsom tilværelse som læge for byens fattige i Hamburg-bydelen Altona. Da han en dag render ind i gamle bekendte fra hoffet, Rigsgreve Rantzau og Hofmand Brandt, plantes ideen om at blive kongens livlæge ved det danske hof imidlertid.