Fortælling om et selvmord

Citat
”Der var ikke noget lys i hytten, da hans far kom tilbage, og ingen varme. Roy sad i sin sovepose op mod komfuret og havde sat dåser ud for at opfange vandet, der dryppede og silede fra de nye huller i loftet. Hans far kom hen og løftede ham op og bar ham ind i det andet værelse og fortalte igen og igen, hvor ked af det han var, men Roy lod, som om han sov, og ville ikke høre, og han hadede ham og frygtede ham.”
”Fortælling om et selvmord”, s. 100.

”Legend of a Suicide” fra 2008 (”Fortælling om et selvmord”, 2012) er David Vanns delvist selvbiografiske debutroman, som består af seks adskilte historier af forskellig længde. De seks historier er nedslag i forholdet mellem faren, Jim, og sønnen, Roy. I den første historie, ”Iktyologi”, skitseres Roys tidlige barndom på øen Adak i Alaska. Forældrenes ægteskab går i stykker, blandt andet på grund af farens affære med en tandtekniker fra hans tandlægeklinik, og Roy flytter med moren til Californien.

”Sukkwan Island” er den længste historie i bogen og er fortalt fra to synsvinkler – først Roys, så Jims. Jim har overtalt den 13-årige Roy til at tilbringe et år i en hytte på en afsidesliggende ø i Alaska. De ankommer om sommeren og bruger al deres vågne tid på at forberede sig på vinterens komme: De hugger brænde, bygger forrådskammer, fisker og går på jagt. Roy føler sig utryg og har hjemve, fordi hans far ikke synes at magte projektet. Om natten græder faren og fortæller Roy ting, han ikke vil høre, men om dagen er han optimistisk og lader, som om nattens nedsmeltning ikke har fundet sted. Jim begynder at tage kontakt over radioen til sin ekskone Rhonda for at få hende tilbage, men hun har fået en ny kæreste, hvilket får Jim endnu mere ud i tovene. Roy vil egentlig gerne hjem, men kan ikke få sig selv til at insistere på det. Vinteren kommer, Jim bliver mere og mere uligevægtig og det hele kulminerer i en dramatisk scene – hvorefter synsvinklen i historien overtages af Jim.

29443866

I ”Fortælling om et selvmord” går David Vann i den grad tæt på sit eget liv, selvom han også tager sig fiktive friheder. Bogens seks fortællinger tager alle udgangspunkt i David Vanns forhold til sin far, der begik selvmord, da han var 13 år. David Vanns far havde kort før sit selvmord spurgt sin søn, om han ville komme og bo lidt hos ham. Det afslog David Vann. Fortællingen ”Sukkwan Island” er et bud på, hvad der kunne være sket, hvis han havde sagt ja til farens forslag.

Selvmordet og den menneskelige deroute lurer i alle fortællingerne, og Alaskas voldsomme natur udgør en smuk, men faretruende kulisse. Faren er ligeså utilregnelig, som naturen er det; i et øjeblik er han glad og optimistisk, i det næste ynkelig eller aggressiv.

 

---------

Du kan kontakte Livslinien, hvis du har selvmordstanker eller er i anden alvorlig livskrise, eller hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.
Telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05
Mailrådgivning og Chatrådgivning. For at se åbningstider og for at skrive, gå ind på www.livslinien.dk