Hjerte i vente

Citat
”Den Gule er som en skygge ud af øjenkrogen. Den er næsten væk, når man vender sig efter den, men alligevel ikke helt forsvundet. En skygge der slet ikke hører til, og som derfor får hjertet til at banke på sådan en sort måde.”
”Hjerte i vente”, s. 5.

I 2009 udkom Camilla Wandahls debutroman ”Hjerte i vente” om pigen Gry, hvis lillesøster lider af en alvorlig hjertefejl. Gry er en helt almindelig 14-årig pige. Eller det var hun, lige indtil den dag hendes forældre fortæller hende, at lillesøsteren Freja har brug for et nyt hjerte. Fra da af går livet i stå for Gry og bliver afløst af Vente. Vente er en tilstand, der opsluger hele Grys familie og gør, at Gry mister evnen til at handle. Intet giver mening længere. Fester, drenge og veninder hører til i en anden verden. I en verden der bliver ved at bevæge sig, som om intet er hændt og som derfor heller ikke kan forstå al den frygt, der hober sig op inden i Gry.

27552862

Det er i hvert fald, hvad Gry tror, så derfor fortæller hun ikke sine veninder Anna og Simone, hvad der er i vejen. Samtidig med at hun forsøger at opretholde en facade overfor omverdenen, overfor drengen Mads, overfor veninderne, overfor forældrene og Freja, går hun mere og mere i stykker inden i. Hun hjemsøges af Den Gule, en skabning med sylespidse tænder, der tager modet fra hende og skræmmer hende. Den Gule siger, de andre aldrig vil forstå. At de vil tro, hun er sindssyg, når hun fortæller dem om ham. Da Gry får en ny lærer på billedskolen, den 19-årige Andreas, sker der dog noget. Gry og Andreas forelsker sig, og Gry vover endelig at betro sig til et andet menneske.

Gennem Gry får læseren et unikt indblik i de tanker og følelser, der suser gennem en 14-årig piges hoved. Fordi historien skildres gennem en jeg-fortæller, bliver Grys kamp med angsten og hendes kamp for at fremstå så normal som muligt levende. Læseren kommer med andre ord helt ind under huden på Gry.

Et af de centrale temaer er ensomhed blandt andre mennesker. Gry er omgivet af familie og venner, der alle ønsker det bedste for hende. Men Gry tør ikke åbne sig, og derfor ender hun med at isolere sig mere og mere fra omverdenen. Men også mere almindelige udfordringer, som man møder i teenageårene som loyalitet over for veninder, forelskelser, ulykkelige såvel som lykkelige og konflikter med forældre, behandles i romanen.