Praxis

Citat
”Naturen ved ikke bedst, eller hvis den gør det, så er den på mandens side. Naturen giver os smertefulde menstruationer, udflåd, polypper, svamp, foreliggende moderkage, hovedpine, kræft og til sidst død.”
”Praxis”, s. 142.

”Praxis” (1978, på dansk 1980) er den første af Weldons bøger, der udkom på dansk, og med den bragede hun lige ind i en kvindefrigørelse, der allerede var godt undervejs. Praxis er navnet på den kvindelige hovedperson, der for mange læsere blev noget af en moderne heltinde. Vi møder hende, da hun er en ældre kvinde, der usentimentalt fortæller sin livshistorie.

Praxis’ historie begynder i 1920´ernes Brighton og slutter i 1970´ernes London. I de mellemliggende år har Praxis haft alverdens forskellige roller: hun har både været prostitueret, sukkersød forstadshustru, højt profileret tekstforfatter på et reklamebureau, mor til to og til sidst en glorificeret leder af rødstrømpebevægelsen. Hun har oplevet alt fra incest til utroskab og barnemord – og har tilbragt to år i fængsel for det sidste.

Praxis er et offer for mænds forførelse og bedrag, men hun er først og fremmest et offer for Naturen – et tema, der har optaget Weldon igennem hele forfatterskabet. Naturen er den store skurk, for den er ikke på kvindens side, ifølge Weldon: ”Naturen ved ikke bedst; måske ved den det for fuglene, for bierne, for køerne, og for mænd. Men Jeres interesser og Naturens falder ikke sammen.” (s. 142). Det er ren besked til de kvindelige læsere. Naturen er det, der får kvinder til at forelske sig, gifte sig og få børn, og det er her, det går galt for kvinderne.

”Praxis” er en bog om kvindeundertrykkelse og på den måde et udtryk for den tid i senhalvfjerdserne, hvor den blev skrevet, men den er samtidig skrevet med Weldons sans for humor. Her blev grundstenen til det videre forfatterskab lagt, og her ser man også Weldons til tider næsten galgenhumoristiske tilgang til dette tema: Man er som kvinde et offer for naturens lune, så hvorfor ikke bare læne sig tilbage og enjoy the ride?

På trods af humoren er Praxis dog klart den mest alvorlige af Weldons bøger, og selv er Weldon ikke synderligt begejstret for den i dag. Den etablerede hendes ry som en seriøs forfatter, men kun fordi, som hun selv siger: ”Jeg gik det første udkast igennem og tog alle jokes ud. Derfor tog folk den seriøst. Det har jeg ikke gjort med mine bøger siden, og derfor bliver jeg opfattet som værende ret pjattet i nogle kredse.” (John Crace: Fay Weldon: Ms. Praxis relaxes. The Guardian, 2006-05-16).