Baggrund

Sven Wernström blev født i Sverige i 1925. Han voksede op i en arbejderfamilie i Stockholm, og efter skolen blev han selv arbejder. I næsten 20 år arbejdede han som typograf, samtidig med at han skrev en lang række bøger. Han siger selv, at hans første 45 bøger var så dårlige, at ingen bør læse dem. Fra 1964 har Wernström levet af at skrive bøger, og han har prøvet at fortælle noget vigtigt med hver eneste bog.

Sven Wernström er socialist, og lige meget om han skriver krimier, eventyr eller historiske romaner, handler hans bøger i grunden om det samme: om hvordan de mennesker, der ejer jorden, fabrikkerne og maskinerne, tjener penge på andre menneskers arbejde - og om hvordan de bruge alle midler for at beholde maten og tjene endnu flere penge.

Som socialist synes Wernström, at tingene skal laves om, så ingen undertrykker andre og tjener penge på deres arbejde. I Trællenes fremtid siger han:
"Man kan ikke elske menneskene uden at hade deres undertrykkere."

Men det er ikke nok at hade undertrykkerne. Man må også vide, hvordan samfundet er indrettet, hvis man vil ændre det. Derfor er en god bog en bog, som får læseren til at forstå noget om den verden, hun lever i, og som får hende til at stille spørgsmål. For eksempel siger Wernström, at man altid skal spørge, hvem der tjener på de ting, der bliver lavet. Når man kender svaret på det spørgsmål, forstår man, hvad der foregår omkring én.