”Jane Eyre”

Citat
”Du gode Gud, hvilket skrig! Natten – den stille, rolige nat blev sønderflænget af en vild, skarp og skinger lyd, der hørtes fra den ene ende af Thornfield Hall til den anden. Mit pulsslag standsede; mit hjerte stod stille; min fremrakte arm var som lammet. Skriget, der døde hen, blev ikke gentaget. Det havde lydt fra anden etage, og i værelset lige over loftet i mit værelse hørte jeg som en kamp på liv og død og en halvkvalt stemme, der råbte: ”Rochester! Rochester! For Guds skyld kom!””
Charlotte Brontë: ”Jane Eyre”, side 149.

Charlotte Brontës hovedværk ”Jane Eyre” blev publiceret i tre dele i 1847. Efter en ulykkelig barndom, præget af nød og mangel på kærlighed, tager den forældreløse romanheltinde Jane Eyre en stilling som guvernante på det rige gods Thornfield Hall. Hun forelsker sig i godsets herre, den karismatiske Edward Fairfax Rochester.

Samtidig som der er tegn på, at kærligheden er gengældt, sker der mystiske ting på godset, og en uhyggelig latter gjalder på gangene om natten.

Rochester erklærer Jane Eyre sin kærlighed og beder om hendes hånd, men da de står foran alteret på selve bryllupsdagen, kommer det for en dag, at han allerede er gift. Hustruen Bertha Rochester er sindssyg og lever bag lås og slå i et hemmeligt kammer på godset. Jane Eyre flygter fra godset i sorg og desperation og kommer ud for mange prøvelser, før romanen endelig kan afsluttes med hendes lykkelige genforening med Edward Rochester. 

I tråd med tidens smag er ”Jane Eyre“ en dramatisk og romantisk beretning, hvor både natur, overnaturlighed og religion spiller en central rolle. Den voksne jeg-fortæller ser tilbage på sit usædvanlige liv og beretter det i en umiddelbar og intim henvendelse til sin læser. De mange beskrivelser af den vilde og voldsomme natur og af det indre sjælelivs stemninger gør stilen pompøs og ordrig. Samtidig betyder de inderlige skildringer af følelseslivets svingninger, at man kommer meget tæt på historiens hovedperson.

Intrigen om kærlighed mellem en guvernante og hendes herre er klassisk for den romantiske litteratur, og den afsindige hustru er et gotisk indslag i fortællingen. Men det er især de komplekse og interessante personskildringer, der har givet ”Jane Eyre“ sin excellens. Den blev en øjeblikkelig succes, og betragtes fortsat af mange som Brontë-søstrenes hovedværk, samt en af den engelske litteraturs største bedrifter. Romanen kredser især omkring valget mellem moral og lidenskab, og om kampen for at forene gudfrygtighed og kærlighed i et fromt og samtidig lykkeligt liv.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Jane Eyre"