Baggrund

Citat
“Digter mig her og digter mig der - Du fremstiller/ digte iført kittel, men du er ikke hjemme/ ét sekund i dem. Du har aldrig mærket poesien/ hærge i dig. Du kravler op mod den/ på blødende knæ, du er slesk over for den, trygler den om bare ét godt ord/ og får “tissetrængende”. Så prøver du nye ord/ foran spejlet, men alt sidder dårligt på dig./ Dine verslinjer ligner ordensbånd, skal/ dekorere dig i højere verdener. Du giver dig selv/ poesi for, så snart du har skrevet/ et nyt digt, ringer du til Gud/ og læser det højt.”
“Små guder”, s. 19.

Niels Frank er født den 25. februar 1963 i Brædstrup i Østjylland. Sit første digt skrev han i begyndelsen af sine teenageår i forbindelse med en skoleopgave, og siden er han blevet ved med at skrive. For at understøtte sin litterære interesse startede Niels Frank på litteraturhistorie på Aarhus Universitet i starten af 1980’erne. I 1985 fik interessen sit første udtryk i form af digtsamlingen “Øjeblikket”, og to år efter fik han papirer på sin lidenskab, i form af et kandidatbevis fra Universitetet.

Selvom Frank aldrig officielt har gået på Forfatterskolen, var han en del af miljøet omkring Poul Borum, der i 1987 startede Forfatterskolen som en slags privatskole for særligt inviterede forfattere. Da Borum trak sig som rektor på den nu etablerede og statsstøttede Forfatterskole i slutningen af 1990’erne, var Niels Frank et naturligt valg som rektor. Her var han rektor indtil 2002, hvor han overlod stillingen til forfatteren Hans-Otto Jørgensen.

Niels Frank har i flere perioder boet i udlandet, blandt andet Paris, San Francisco og New York, og han har desuden rejst meget over hele verden. Han bruger ofte rejser og ophold i udlandet som et eksil, når han arbejder med en bog. Rejserne giver ham en afstand til Danmark og en mulighed for at se livet udefra, fordi, som han siger, at ens eksistens bliver sat i perspektiv, når man er i fremmede omgivelser. Siden 2008 har han været modtager af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Foruden at være forfatter til en række digtsamlinger har han skrevet flere essaysamlinger om litteratur og kunst. Grænsen mellem de to ting er flydende, og hans store engagement i samtalen om kunstens væsen har gjort ham til en stor inspirationskilde for mange kolleger. Niels Franks forfatterskab er berømmet og populært i den smallere del af den litterære sfære, mens han ikke har haft det store folkelige gennembrud. Dette ændrer sig med udgivelsen af ”Fanden tage dig”, der handler om drabet på Franks søster Elin. Bogen er med til at starte en offentlig samtale om partnervold og –drab og bliver bl.a. startskuddet på en længere artikelserie i dagbladet Politiken om emnet.