Krimidronningen fra provinsen

Kirsten Holsts spændingsromaner tager uden undtagelse udgangspunkt i det på overfladen idylliske, genkendelige provinsliv. Det er som regel en lille landsby, hvor alle kender alle, og hvor romanernes hovedperson Høyer der, hvad enten han er aktiv kriminalkommissær eller pensioneret, også kender en eller anden, der bliver en brik i puslespillet. Selve kriminalgåden er traditionel i alle krimierne: Et mystisk mord, et omstændeligt opklaringsarbejde og en streng logisk forklaring til sidst. Romanerne fungerer som små matematikstykker med forskellige ukendte faktorer, som læseren kan prøve at finde frem til inden facit afsløres. Ofte lægger Holst spor ud til læseren, som hun lader kriminalkommissæren og hans makker overse eller ignorere, så vi kommer ud på kanten af stolen og får lyst til at råbe til bogens hovedpersoner: Så se dog der!!!

23145987

Bøgerne om Høyer og Therkelsen er sprogligt, stilistisk og kompositorisk ens uanset om de er skrevet i 1979 eller i 1994. Der er tale om et forfatterskab, som fra starten har fundet sin form og holdt sig til den. Læseren kan være vis på, at hvis den ene roman falder i god jord, så gør den næste det også.

Kirsten Holst udgav i 1999, efter 5 års pause, en krimi med den kvindelige hovedperson Beatrice: Var det mord? Også denne roman foregår i det jyske og også her er hovedpersonen hurtigt involveret i en mordgåde, som hun sammen med læseren kaster sig ud i at løse. Bogen, der markerer et skift i Holsts voksenlitteratur, er dog stadig kendetegnet ved lune og jysk sindighed, en menneskekenders dialog og fascination af alt det uvæsen, der gemmer sig i skovsøen.