Baggrund

Citat
“Sværest var det for de piger, der var kønne lige fra fødslen. I de tilfælde arbejdede omgivelserne systematisk på at nedbryde deres sunde fornuft – bevidst eller ej. Man opmuntrede de mest imbecile egenskaber, såsom forfængelighed, narcissisme og overfladiskhed, og så spillede det ingen rolle, hvor kvikke pigerne »egentlig« var.”
“Ladies”, s. 35.

Mara Lee er født i 1973 i Sydkorea men blev kort efter bortadopteret til en svensk familie i Skåne, hvor hun er vokset op. Nærmere bestemt er hun vokset op i den nordlige del af Skåne. Om sin opvækst fortæller hun, at hun ofte følte sig som en ufo og i det hele taget meget anderledes end de fleste. Det er hendes udseende og kulturelle baggrund, hun her hentyder til – at hun voksede op som asiat blandt hvide svenskere.

Da Mara Lee skulle i gymnasiet, flyttede familien til Malmö, og senere, da universitetet kaldte, blev Stockholm byen, der dannede rammerne om Mara Lees liv. Hun læste således litteraturvidenskab på universitetet i Stockholm, og undervejs i sine studier havde hun desuden et semester i Paris.

Forfatterdrømmen, fortæller Mara Lee, har hun haft tidligt. Men det var først, da hun var i tyverne, at hun for alvor overgav sig til skriveriet. Hendes debut var digtsamlingen “Kom”, der udkom i 2000, og fire år senere udkom digtsamlingen “Hennes vård”. Begge værker kredser på foruroligende vis om emner som sex, vold og magt, og de blev ret populære i en snæver litterær inderkreds af litterater og forfattere. Da romanen “Ladies” udkom i 2007 fik Mara Lee for alvor et gennembrud, som endog overskred den svenske grænse. Værket er i dag solgt til ni lande, heriblandt Danmark.

Om årsagen til at skrive siger hun: “Jeg skriver for at gøre verden forståelig. Jeg har altid beskæftiget mig med litteratur og har taget en Master i litteraturvidenskab og elsker faget. Og i sidste ende følte jeg, at det at læse og skrive var meget intimt forbundet, så springet udi forfatterskabet var ikke så langt. Jeg er en læsende forfatter.” (Jette Hansen: “Mara Lee – den litterære lady”. Jyllands-Posten, 2008-08-28).

Ud over, at Mara Lee har en forkærlighed for at skrive og læse, så kan hun også godt lide at formidle. Formidlingsglæden benytter hun i sit arbejde som underviser – dels på forfatterskolen Biskops-Arnö nær Stockholm og dels på Konsthögskolan på Umeå Universitet.

Hun er i dag bosat i Stockholm og gift med den svenske digter Martin Högström.