Dy Plambeck er født i 1980 og vokset op i provinsbyen Buresø på Sjælland. Familien Plambeck havde kernekarakter af den kreative slags: Mor og far og bror og Dy i stråtækt bindingsværkshus i landsbyidyllen. Her var der overskud til at tage sig af dem, der ikke havde så meget. Gode historier om slægtninge med kulørte livsforløb og mere eller mindre skæve eksistenser fyldte hjemmet. Dy Plambecks bøger beskæftiger sig i høj grad med at analysere netop familien – hvad der sker, når man er forbundet uden at have valgt hinanden – og med ”Mod midnatssolen” hvordan man er (sammenbragt) familie, når man aktivt har valgt hinanden.
Buresø, generelt provinsen, og familien er en slags grundvilkår, Plambeck har taget med sig over i sine historier: ”Jeg interesserer mig for de ting, der er givet til os på forhånd. Vi vælger for eksempel ikke selv vores familie eller det sted, hvor vi vokser op. Som barn er man det sted, hvor man er sat, og så må man leve sit liv der. Man er bundet til miljøet. Derfor er det interessant.” (Kathrine Læsøe Engberg: Med Buresø i blodet. Kristeligt Dagblad, 2006-04-01).
Dy Plambeck pendlede fra Buresø for at gå på Sankt Annæ Gymnasium i København som 16-årig, og året efter flyttede hun permanent til hovedstaden, der har været hendes base for rejser til Asien, Afrika, Mellemøsten, New Zealand og Australien. Som barn drømte hun bl.a. om at blive bjergbestiger, men et højskoleophold på Testrup Højskole satte gang i de litterære ambitioner og hun søgte ind på Forfatterskolen. Her dimitterede hun fra i 2004, og året efter udkom ”Buresø-fortællinger”; barndommens Buresø genbesøgt i prosadigte som blev tildelt Klaus Rifbjergs debutantpris. I 2008 udgav Dy Plambecks sin første roman, ”Texas’ rose”. I 2011 kom romanen ”Gudfar” og i 2014 ”Mikael”. Hvor moderskab og søsterskab udfoldes i ”Til min søster” fra 2019, er livslange venskaber og sammenbragte familier i centrum i ”Mod midnatssolen” fra 2024.
Dy Plambeck har udgivet flere børnebøger og har undervist i skrivning og litteratur på Krogerup, Borups og Ry Højskoler. Hun har også været med i det udvalg, der har udarbejdet Højskolesangbogens 18. udgave fra 2020, ligesom hun har skrevet tekster til flere af sangbogens nyeste sange, blandt andet adventssalmen ”Hold håbet op”.