Besættelsen

Næst efter opgøret med pænheden og den hykleriske seksualmoral, er det nok den skandaleombruste roman En gæst (1941), der vakte størst opsigt og har bevaret en plads i litteraturhistorien.

En gæst er en fantastisk og allegorisk fortælling, som man kender det fra de tyske romantikere E.T.A. Hoffmann og Adalbert von Chamisso, hvor det irreelle og det reelle umærkeligt blandes. Den foruroligende gæst er en tilsyneladende harmløs ørentvist, der får plads i sønnens terrarium hjemme hos familien Jensen. Men efterhånden vokser den til uanede proportioner og tager ganske magten fra familien, som den terroriserer og udnytter.

Soya bedyrede, at historien ikke havde nogen morale, men for besættelsestidens censorer så sagen ganske anderledes ud. De mente, at romanen var en åbenlys satire over den tyske besættelse af Danmark, hvilket førte til, at roman blev beslaglagt, og at Soya måtte afsone en fængselsdom på 60 dage. Retsforfølgelsen skete på tysk opfordring, men det var først og fremmest nidkære danske embedsmænd, der - for ikke at provokere besættelsesmagten - gennemførte censuren.