De fantastiske historier

Citat
"Sven Holm betoner i disse tidlige noveller splittelsen i det moderne menneske, en splittelse der går på flere niveauer: På det personlige plan mellem ydre magt og menneskets psyke og på et mere overordnet plan udtrykt som en art civilisationskritik, hvor mennesket opleves som fremmedgjort i en moderne verden uden følelser."

Med sine to første novellesamlinger “Den store fjende” fra 1961 og “Nedstyrtningen” fra 1963 slår Sven Holm allerede som debutant sit navn fast i den danske forfatterverden. Novellerne er skrevet i en fabulerende drømmeagtig stil, og de behandler psykologiske og eksistentielle spørgsmål. Man kan sagtens forestille sig den unge forfatter sidde på Herlufsholm og udvikle disse fantastiske universer. Stilen leder uvægerligt tankerne hen på Villy Sørensens novellesamlinger fra årtiet før, men hvor Sørensen mestrer et farverigt sprog, benytter Sven Holm andre virkemidler, der gør hans noveller mere dystre i tonen.

53078753

Holms noveller har en anden alvor, og man kan se, hvordan forfatteren tager tilløb til en mere barsk form for socialrealisme. Især titelnovellen “Den store fjende” er gribende i sin stilrene nøgenhed, og selve behandlingen af sproget bliver en del af fortællingen.

Sven Holm betoner i disse tidlige noveller splittelsen i det moderne menneske, en splittelse der går på flere niveauer: På det personlige plan mellem ydre magt og menneskets psyke og på et mere overordnet plan udtrykt som en art civilisationskritik, hvor mennesket opleves som fremmedgjort i en moderne verden uden følelser. Man aner en social indignation, der gør overgangen til Sven Holms senere mere politiske værker ganske naturlig. Novellerne fik fremragende kritik, men de er ikke læst af nutiden i samme omfang som Villy Sørensens.