Erindring om kærligheden

Citat
”Man bliver nødt til at opfinde kæder af ord og sætninger for at bevare illusionen om den kontakt der allerede er afbrudt (…) Det bliver en slags desperationens rungende tomgang der fører én længere og længere væk fra den elskede, indtil ballonen revner med et brag, og man befinder sig alene med sig selv.”
”Erindring om kærligheden”, s. 199.

Kirsten Thorups roman ”Erindring om kærligheden” fra 2016 består af brudstykker fra hovedpersonen Taras liv, fra hun er barn, til hun er omkring 70 år. Bogen er skrevet som en 3. persons fortælling med indre synsvinkel hos Tara – og senere hos datteren Siri, der får sin egen stemme i bogens midterste afsnit. Det er både et kvindeportræt og en nutidsfortælling om et samfund, der i stigende grad mangler plads til de mere skæve eksistenser.

52319595

De fragmenterede nedslag skildrer en kvinde, som ikke formår at leve op til de stramme kriterier for, hvordan man lykkes som kvinde og som mor. Thorup beskriver hende selv som en kvinde, der falder: ”Moderen er et ikon, både for den altomfavnede kærlighed, men også for den omklamrende skyldfølelse. Kvindens roller er så snævre og har denne aura af perfektion. De bliver næsten til et korset, som sidder så stramt, at du ikke kan trække vejret.” (Johanne Mygind: Hvad tænker moderen egentligt? Weekendavisen, 2016-04-15).

Taras svigt som mor resulterer i, at hendes lille datter på klassisk vis påtager sig forældrerollen. Mange af problemerne skyldes også Taras udflydende personlighed: Hun ”tvivlede på sin egen virkelighedsopfattelse” (s. 161) og tænker tilbage på sig selv som ”et ungt menneske uden en samlet personlighed” (s. 330). Som voksen har Siri travlt med at lægge afstand til sin mor, samtidig med at hun længes efter hendes kærlighed. På trods af det komplicerede og uforløste i det skildrede mor-datter-forhold er der også tale om en fortælling om stærk og hjerteskærende moderkærlighed: ”Sorg er, at der ikke er nogen modtager til ens kærlighed” (s. 348), som det hedder, da Tara mister kontakten til sin voksne datter.

Romanen tager også fat i temaer som ensomhed og hjemløshed i fysisk og eksistentiel forstand, men især kærligheden er det tematiske omdrejningspunkt: ”Det, der binder livet sammen, er måske først og fremmest en længsel og stræben efter kærlighed.” (Daniel Øhrstrøm: Kirsten Thorup: Jeg bebrejder stadig mig selv, at jeg ikke var mere nærværende som mor. Kristeligt Dagblad, 2016-04-08). Kirsten Thorup modtog Nordisk Råds litteraturpris for sin bog ”Erindring om kærligheden”.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Erindring om kærligheden"