Tilfældets gud

Citat
”Tanken om, at hun i Mariama havde fundet sin sjæl, ”the missing link”, ikke i darwinsk forstand, men den manglende brik, hun havde ledt efter i sin individuelle udvikling hen imod at blive ”et helt menneske”, som var et af firmacoachens mantraer.”
”Tilfældets gud”, s. 50.

Kirsten Thorups roman fra 2011, ”Tilfældets gud”, kan ligesom flere bøger i forfatterskabet ses som en samtidsskildring bygget op omkring en kvindelig hovedperson. Denne gang er hovedpersonen karrierekvinden Ana, der er ved at gå ned med stress og derfor tager en pause fra sit job i en international finansvirksomhed med en luksusferie til Gambia. Her møder hun den fattige pige Mariama, der sælger frugt og nødder på stranden, og det møde ender med at vende op og ned på Anas tilværelse. Ikke mindst da hun som del af sit private velgørenhedsprojekt vælger at tage den fattige pige med til London.

28714289

Romanens hovedperson har ofret alt for sin karriere og fremstår desuden som et menneske afskåret fra sine egne følelser. Ifølge Kirsten Thorup har hun med romanen gerne villet fortælle noget om, hvor store omkostninger det har at satse alt på arbejdslivet: ”Når jeg har valgt dette tema i romanen, så er det fordi, Ana ikke er enestående, men hendes karrieremæssige opstigning og deroute er et symptom på vor tid, hvor det enkelte menneske bliver presset af den herskende succesdyrkelse og præstationsforventninger inden for arbejdslivet, og hvor der ikke gives andet valg end at følge med ræset eller stå af. Vores identitet og status i samfundet er bygget på succes på arbejdsmarkedet.” (Karin Hedemand: Når arbejdet fylder det hele. Litteratursiden, 2011-06-08).

Andre vigtige temaer er migration i en globaliseret virkelighed og forholdet mellem rigdommen i vores del af verden og ulandenes fattigdom. Ifølge forfatteren er skildringen af kontroltab og de fordomme, som det medfører, ligeledes en væsentlig pointe i bogen: ”Hvis vi mister kontrol over tingene, kommer mistroen og angsten. Også selv om man ikke ønsker det og ikke identificerer sig med fremmedangsten, så kommer den frem i det små (…) Ana bliver forvirret, som man jo bliver, hvis ens mål er ekstrem kontrol og man mister den.” (Lise Garsdal: Kirsten Thorup: Hvis man er så fokuseret på sit arbejde, glemmer man skønheden i verden. Politiken, 2011-04-27).

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Tilfældets gud"