Jorden rundt i 80 dage

Citat
“Ved ottetiden brød stormen løs med styrtregn og heftige vindstød. Kun med en lille stump sejl i toppen blev Tankadère hvirvlet af sted som en fjer af en orkan, hvis styrke man ikke kan gøre sig begreb om. At sammenligne dens hastighed med det firdobbelte af et lokomotivs for fuld damp ville ikke være at overdrive. Hele dagen jog fartøjet af sted på denne måde mod nord og heldigvis med lige så stor fart som de kæmpebølger, der drev det frem.”
Jules Verne: “Jorden rundt i 80 dage”, side 152-53.

En del af Jules Vernes kulturobservationer kommer til syne i karikaturer over nationalkarakterer. Et par af de mest elskede er den kølige britiske gentleman, ‘the stiff upperlip’, og den lige så typisk temperamentsfulde franskmand, og ingen steder er de vel portrætteret mere gennemført og med større lune end i “Le Tour du monde en quatre-vingts jours” fra 1872 (“Jorden rundt i 80 dage”, 1873).

I fortællingens begyndelse fyrer gentlemanden Phileas Fogg sin butler, fordi hans barbervand ikke er tredive, men niogtyve grader varmt, og antager den evnerige og geskæftige franskmand Passepartout i stedet. Passepartout har ført en omflakkende tilværelse og er godt tilfreds med sin nye stilling, for han har lyst til fred og ro og har fuldstændig korrekt antaget, at Fogg har et regelmæssigt liv og ikke laver andet end en gang om dagen at gå hen i sin klub – sådan har det nemlig været indtil da. Men samme dag, som Passepartout begynder, indgår Fogg et væddemål med nogle af de andre medlemmer i klubben om, at han kan rejse jorden rundt på firs dage, og så kan Passepartout skyde en hvid pil efter stilfærdig hverdag og pakke kufferterne.

29773807

Vi er tilbage ved verden, som er blevet mindre. Fogg regner med at de nyanlagte jernbaner og hurtiggående dampeskibe skal sikre ham sejren, men selvfølgelig går det ikke helt så glat, som han regner med. Klokken 20.45 om aftenen på selve dagen for væddemålets indgåelse tager han toget fra London sammen med Passepartout. Foran dem venter et utal af prøvelser, fremmede lande med fremmede skikke og en natur, der ind imellem viser tænder. I hælene har de den ihærdige opdager Mr. Fix, som er på jagt efter en bankrøver, og undervejs venter kærligheden på Fogg i form af den smukke inder Aouda.

“Jorden rundt i firs dage” er måske Jules Vernes mest populære og givetvis en af hans mest underfundige romaner.