Den frie verden (En first world-tragedie)

Citat
”På den anden side, så forbeholdt jeg mig også retten til at leve mit liv i en selvkredsende deprim og ikke mindst indifferent tilstand over for Jordens fremtid. Sådan var alle, jeg kendte: rige og dermed selvsikre. Jeg mener: Hvor mange serieiværksættere eller direktører for mellemstore virksomheder havde fået deres hjem ødelagt af ustoppelige vandmasser?”
Den frie verden (En first world-tragedie)” s. 27.

Lone Aburas’ roman ”Den frie verden (En first world-tragedie)”, der udkom i 2022, foregår i fremtiden på en kunstigt anlagt ø – Den frie verden. Der bor De HardCore og De Almindelige. De HardCore er superrige og går op i sundhed, sex og mindfulness, mens De Almindelige beskrives som ”bøvede bloggere og influencere”. De HardCore tjener pengene, der styrer verden, og de er selvsikre og ligeglade med klodens tilstand. Deres børn fragtes rundt i førerløse biler, driver den af i store villaer og passes op af tjenestefolk, der kaldes doulaer. Det gælder også romanens jeg-fortæller og hovedperson Loa. Hun går i skole og hænger ud med vennen Silvio uden at bekymre sig synderligt om, hvordan andre uden for Den frie verden lever og dør. Men en dag møder de en ung fyr ved navn Esso, som Silvio forelsker sig i. Esso viser sig at være en fattig grænsekrydser, der må arbejde hårdt for at overleve. Silvio køber ham fri af hans arbejdskontrakt, så de kan være sammen.

62929529

Kærligheden resulterer dog ikke i ligeværd. Esso fungerer mest som et spændende stykke sexlegetøj og desuden som genstand for Loas jalousi. Men da Silvio skal på ressort med sine forældre, så de kan få styr på familien, skal Loa passe på Esso. Det ender på alle måder galt, også selvom Loa både kommer til at holde af Esso og finder sammen med den pige, hun længe har været hemmeligt forelsket i. Men trods store følelser og tab forandrer Loa sig ikke. Den eneste, der rigtigt betyder noget for hende, er hende selv.

Generelt er romanens personer afstumpede, selvoptagede og depraverede, og de udvikler sig ikke. Aburas kredser ikke om karakterernes psykologi. Hun stiller dem til skue i al deres selvtilstrækkelighed, så man både græmmes og griner af dem – og i sidste ende også af sig selv. Det giver fortællingen, der ellers er præget af højt tempo og lethed en trist klangbund. Sproget er som fortællingen let og ligetil, og Aburas skriver humoren frem i spiddende slang og sjove sammenligninger. 

”Den frie verden (En first world-tragedie)” er både en ungdoms-scifi og en kritik af den vestlige verdens overforbrug og selvoptagethed.