Stormfald

Citat
”Eira gik langs stranden, tænkte på den sommer, hvor de havde smidt deres dukker i der for at se dem flyde eller synke, der hvor elven fik et andet mørke, og hvor havet, der startede ovre østpå, var uendeligt, selvom det bare var et indhav. Hun havde ikke vænnet sig til, at der var blevet så stille.”

”Stormfald”, s. 562.

Med krimien ”Rotvälta”, der udkom i Sverige i 2020, (”Stormfald”, 2021), kaster den erfarne Tove Alsterdal sig ud i noget, hun aldrig har prøvet før – at skrive en serie. Bogen er første bind i den såkaldte Ådalenserie.

Hovedpersonen Eira Sjödin er i begyndelsen af 30’erne, politiefterforsker og hjemvendt fra Stockholm til barndomsbyen Ådalen i Ångermanland godt 700 kilometer nord for hovedstaden. Dels for at arbejde, dels for at tage sig af sin demente mor.

38972618

Eira kender til alt og alle, også Oluf Hagström, der er nogle år ældre. Også han er netop vendt hjem til barndommens land. For første gang i mere end 20 år. Som teenager tilstod Oluf drabet på en ung pige, Lina, hvis lig aldrig er fundet. Da han finder sin far dræbt på badeværelset i barndomshjemmet, begynder rygterne at svirre. Har Oluf begået endnu et drab? Eira bliver tilknyttet efterforskningen, og hurtigt får hun en fornemmelse af, at den gamle tragedie om Oluf og Lina har betydning for opklaringen af det nye drab. Samtidig er Eira tvunget til at dykke ned i sin egen fortid.

Naturen og området omkring Ådalen, der ligger på grænsen til vildmarken, er central i Alsterdals politikrimi og næsten en hovedperson på linje med Eira. Alsterdal giver et stærkt og lidt vemodigt billede af et område, der engang husede driftige trævarefabrikker, men hvor tomme industribygninger nu konstant minder om en død industri. Med affolkning, økonomisk nedtur og et gevaldigt hak i selvforståelsen til følge. Hvor naturen spiller med musklerne, og hvor sladder hurtigt kan få fatale konsekvenser.

Alsterdal er selv stærkt knyttet til Ådalen, hvor hun er kommet i mere end 20 år. Og netop her er det stadig et åbent sår, at fem strejkende arbejdere blev skudt af militæret i en arbejdskonflikt i 1931. Alsterdal har opkaldt sin hovedperson efter et af ofrene, en 20-årig fabriksarbejder. Med ”Stormfald” har forfatteren skrevet en stemningsfuld hjemkomstkrimi med stærke portrætter af både mennesker og det nordlandske skovland. Alsterdal modtog i 2021 krimiprisen Glasnøglen for bogen.