Kim Larsen – Mine unge år

Citat
”Jeg nød solokoncerten i fulde drag. Det var første gang nogensinde, jeg havde stået så lang tid foran et større publikum, og i dagene derefter tænkte jeg: ’Er det det, jeg skal? Være spillemand?’”

”Kim Larsen – Mine unge år”, s. 240.

I 2018 bragte Jens Andersen med ”Kim Larsen – Mine unge år” Danmarks mest populære, men også private, nationalskjalds livshistorie på papiret.  

Bogprojektet var tænkt som den fulde beretning om Larsens liv, men blev på grund af musikerens død midt i samtaleperioden i september 2018 alene beretningen om barndommen og ungdommen. Bogen slutter, hvor det hele egentlig begynder, nemlig i starten af 1970’erne, hvor Larsens enestående rolle som musiker for alvor tager fart.

Bogens afsæt er en række samtaler fra foråret 2018 i Kim Larsens køkken. Derfor er biografien båret udelukkende af hovedpersonens egen stemme og erindring og af Jens Andersens måde efterfølgende at arrangere stoffet på. Bogen er rigt illustreret og viser blandt andet musikerens talent for at tegne. 

Fra fødselsåret i 1945 strækker biografien sig over en 25 års periode. Bogen er et dyk ned i Danmark i efterkrigstiden og en personlig beretning om en barndom og et familieliv. Fortællingen bevæger sig med indlevelse over en række centrale lokaliteter: opvæksten på Mågevej i Københavns Nordvestkvarter, familiebesøgene i Kerteminde på Fyn og særligt de formative ungdomsår omkring Sofiegården på Christianshavn. Det er også historien om Kim Larsens vej til at finde sig selv som kunstner og om at bryde med egne forventninger og forestillinger om en planlagt livsbane som skolelærer.

I en ung alder og i en opbrudsperiode kæmper Kim Larsen for at få livet som ægtemand, far og forsørger til at falde i hak med forfatterdrømmen. Et ophold på Askov Højskole i 1964 giver med dets frisindede kulturradikale miljø og med markante lærere, bl.a. forfatteren Tage Skou-Hansen, brændstof til forfatterambitionerne. Drømmen om forfatterlivet glider dog med tiden i baggrunden, og et ungdommeligt romanprojekt afvises. Og selvom Kim Larsen gennemfører læreruddannelsen – mere af pligt end af lyst – fylder Sofiegårdens kultur og musikaktiviteterne mere og mere. 

”Mine unge år” er også beretningen om Kim Larsens fascination af musikken. Fra barndommens idoler: Little Richard, Elvis Presley, Cliff Richard over Beatles til rollen som forsanger i det endnu ukendte rockorkester Gasolin, der varmer op for Ten Years After i K.B. Hallen i 1969. Et andet væsentligt spor er Kim Larsens forhold til kvinderne og venskabernes særlige betydning.