Jekyll og Hyde – genfortalt

Citat
”Jo, og hele tiden går Hyde længere og længere i sin jagt på tilfredsstillelse. For tiden elsker han at bide. Det er ikke altid, de kan lade være med at skrige. Det kan han nu også godt lide.”
”Jekyll og Hyde - genfortalt”, s. 85.

”Jekyll og Hyde - genfortalt” (2022) er anden bog i serien af klassiske gysere, som Kenneth Bøgh Andersen har genskrevet. Bogen er illustreret af Rasmus Jensen og har Robert Louis Stevensons roman ”The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde” (1886) som forlæg.

Advokaten Utterson og hans ven Enfield er ude at gå tur. Undervejs fortæller Enfield om en besynderlig hændelse, han et par måneder tidligere har været ude for. Han var vidne til et overfald på en lille pige, der kun med nød og næppe overlevede, fordi Enfield greb ind. Mod ikke at tilkalde politiet indvilligede overfaldsmanden i at betale pigen en sum penge. Da Enfield havde spurgt om mandens navn, havde han uden at tøve sagt: Edward Hyde. Da Utterson hører dette navn, bliver han rystet. Han har netop lavet et testamente for sin ven, lægen Henry Jekyll med en ny hovedarving, Edward Hyde.

62354895

Opsat på at afdække forbindelsen mellem den højst respektable Jekyll og den brutale Hyde indleder Utterson sin egen efterforskning. Han finder ud af, at Hyde har en nøgle til Jekylls hjem og kan komme og gå, som det passer ham. Da Utterson deler sin bekymring over Hyde med Jekyll, holder lægen fast i, at Utterson skal blande sig udenom.

Hvad Utterson ikke ved, er at Jekyll og Hyde er en og samme person. Jekyll er overbevist om, at et menneske ikke består af en men to personligheder. Han har formået at lave en mikstur, der fysisk forvandler den, der indtager den, til en skabning styret af lyst og begær. Og selvom Jekyll er henrykt over sin opdagelse, begynder han at tvivle på, om det er ham, der styrer Hyde eller omvendt. En tvivl der forstærkes af de blodige erindringsglimt fra Hydes natlige voldseskapader, som Jekyll får indblik i gennem deres delte bevidsthed.

Tematisk beskæftiger romanen sig med den menneskelige naturs sammensathed. For hvad er et menneske, hvis alle hæmninger skrælles væk? Behageligt fri for snerrende normer eller fanget af sine egne drifter?

Kenneth Bøgh Andersen har tilpasset sproget og øget tempoet i fortællingen og dermed gjort den lettere tilgængelig for nutidens læsere. Samtidig har han føjet en åben slutning til fortællingen, der inviterer til, at man selv digter videre.